Răzvan Dobre,
Președintele Asociației
Montatorilor
de Pardoseli din România
Branșa noastră are în general o imagine destul de bună, ceea ce nu se poate spune despre toate meseriile din domeniul construcțiilor. ”Doreii” sunt extrem de rari printre noi, pentru că există un fel de selecție naturală prin care trec toți nou-veniții, o selecție care începe cu furnizorii de produse profesionale și se încheie cu zvonurile care se aud în piață. Pentru că, așa cum știm, veștile rele circulă mai repede și un beneficiar nemulțumit va cere imediat ajutorul altor montatori de pardoseli. Și noi între noi, montatorii, ne căutăm pentru păreri și sfaturi, atunci când nu suntem siguri de ceva sau am făcut o greșeală. În general, încercăm să nu ne lăsăm conduși de o competitivitate exagerată, pentru că (auzim deseori propoziția aceasta) “este loc petru toți”. Referințele sunt extrem de importante pentru noi, iar aceasta se poate vedea, de exemplu, pe rețelele de socializare. Tot mai mulți montatori își expun acolo portofoliile de lucrări, noile reușite, lucruri cu care se mândresc – nu este vorba neapărat de marketing sau de orgoliu, ci de o mândrie firească, a lucrului bine făcut (dacă se mai poate folosi această sintagmă uzată).
În domeniul nostru, seniorilor nu prea le place să experimenteze lăsând o lucrare pe mâna unui începător; este obligatoriu să te asiguri de modul cum lucrează un proaspăt colaborator, ca să nu ai suprize și să ajungi să plătești daune beneficiarului. Cel cu mai multă experiență este neprețuit într-o echipă, pentru că el chiar vede lucrurile altfel.
Poate că beneficiem de avantajele unei branșe profesionalizate, dar dacă ne gândim mai bine, este posibil ca exigențele noastre să fie totuși mai mari. Nu se poate spune că electricienii, de exemplu, nu sunt profesioniști, că nu își cunosc meseria; și, totuși, am auzit de cazuri în care una scria în proiect și altceva trecea prin pereți (fire neconforme, fără protecții, sau prize puse doar aparent etc.). Se spun la fel de multe asemenea lucruri despre zidari, instalatori, montatori de acoperișuri ș.a.m.d. La noi, asemenea eșecuri sunt mult mai rare. De ce? Pentru că, la noi, dacă ai greșit ceva, cu greu se mai poate repara. În plus, totul este ”la vedere”, cu puține lucrări ascunse; o greșeală se observă imediat sau ajunge să se vadă în curând. Dacă ai montat pe o șapă care are umiditatea prea mare, în câteva zile efectele se vor arăta cu siguranță. Culoarea, textura, planeitatea, detaliile se observă în câteva secunde. Așa că… totul trebuie făcut bine din prima și fără aproximări.
În acest context, apare o întrebare firească: poate fi montatorul de pardoseli un bun consultant? Păi, noi credem că da, și chiar este indicat să apelați la el, dacă se poate cât mai devreme în derularea proiectului. Acest lucru este valabil atât pentru beneficiar sau investitor, cât și pentru arhitect sau antreprenor. Sunt detalii pe care doar montatorul/aplicatorul le poate identifica și va face tot ce îi stă în putință ca lucrurile să iasă bine. El va ști să își programeze lucrarea, să aleagă cele mai bune soluții de montaj, să identifice punctele critice, chiar să recomande anumite tipuri de pardoseli. Este mai greu când suntem puși în fața faptului împlinit, trebuind să ne adaptăm la ceea ce ni se oferă. Ideal ar fi ca materialele să fie alese împreună. Este adevărat, fiecare dintre noi avem produsele preferate, sensibilitățile noastre și stilul propriu de lucru, în funcție de care facem alegeri. Ne place și să experimentăm lucruri noi, dar preferăm să o facem pe cont propriu. Dacă ni se propune un material nou, facem teste pentru a vedea cum se comportă, cum trebuie să ne organizăm mai bine. Dar ideea rămâne aceeași: să comunicăm, să ne înțelegem reciproc dorințele și problemele.