Este extrem de important să ne ascultăm clienții și chiar îi încurajăm să ne transmită dorințele lor. Iar ei nu întârzie să ne spună ce vor – aceasta dacă au o imagine clară, pentru că sunt și persoane deschise la soluții noi. Ei se așteaptă, cum este firesc, să fim buni profesioniști, punctuali, corecți, maleabili și… câte și mai câte. Nu prea am fost întrebați cum ne-am dori noi să fie un client. Răspunsul este greu și are multe variabile, dar putem încerca.
În primul rând, clientul trebuie să accepte că fiecare detaliu de execuție, care poate lui nu i se pare solicitant, are un preț, pentru că presupune costuri și pentru noi. O amorsă în plus, o formă complicată a spațiului, un model elaborat înseamnă nu doar materiale consumate (sau pierderi de materiale), ci mai ales timp: timp de lucru, timp de așteptare, timp de deplasare. În general, dacă ne blocăm de fiecare dată pe tema banilor, colaborarea noastră tinde să acumuleze frustrări de ambele părți.
Ne face plăcere când clientul ne respectă munca, iar aceasta poate însemna multe: acceptă timpul de execuție, nu ne cheamă să montăm pardoseli când are și alte lucrări în acel spațiu, nu ne întrerupe, nu ne ascunde anumite vicii ale construcției sau stratului suport. Nu își asumă răspunderea în locul nostru. Auzim deseori cuvinte de genul: ”Faceți pe răspunderea mea.” Nu există așa ceva. Lucrarea este răspunderea noastră, de când am făcut primul pas pe șantier și până când s-a făcut recepția sau ne-am curățat locul de muncă pentru ultima dată. Dacă lucrurile ies prost, noi vom fi cei vulnerabili în fața legii, și mai este un aspect: ne compromitem ca profesioniști. Iar veștile proaste circulă repede, mai ales într-un domeniu de nișă, cum este al nostru.
Ar mai fi bine să respecte termenele de plată. Sunt montatori care au de recuperat sume mari de bani, ceea ce, în cazul micilor întreprinzători, cu o echipă de câțiva oameni, înseamnă blocaj. O firmă de montaj are totdeauna cheltuieli curente (în afară de salarii, mai sunt și consumabilele, de exemplu) și încearcă permanent să investească în echipamente noi, care nu sunt ieftine.
Preferăm de multe ori, mai ales la proiectele mari, să lucrăm în compania unor designeri sau arhitecți care au un mandat din partea investitorului. Putem da sfaturi în legătură cu estetica unei pardoseli, pentru că știm bine materialul respectiv, dar designerul are viziunea de ansamblu, îi cunoaște funcționalitățile și potențialul. Rolul nostru este să ne apropiem cât mai bine de acea viziune.
Am mai dori ca beneficiarul să fie un bun ascultător, să dea credit recomandărilor noastre. Și noi ne dorim ca pardoseala să reziste la solicitările la care este supusă – de aceea recomandăm un anumit strat de uzură, un adeziv potrivit, o șapă mai dură. Nu ne dorim un beneficiar suspicios, care este prins iremediabil în prejudecata că toți constructorii sunt incompetenți și interesați doar de câștiguri rapide. De asemenea, suntem reticenți când un client știe totul pentru că a citit pe internet, sau i-a spus lui ”cineva”. Sunt cazuri în care aflăm lucruri interesante, dar evităm să facem experimente pe banii altora.
Acestea fiind zise, apare întrebarea dacă există și în realitate clientul ideal. Vestea bună este că el există – toți montatorii profesioniști l-au întâlnit cel puțin o dată, iar lucrările respective sunt cele mai reușite.