Ce poate însemna că un meșter lucrează ”ca pentru el”? Că lucrează bine, desigur, ca și cum el ar fi și beneficiarul. Un profesionist face aceasta oricum, indiferent de lucrare, de beneficiar, de greutățile pe care le întâmpină. Totuși, când un meșter lucrează pentru el mai intervin niște elemente: o face în timpul liber (pentru că nu își poate întrerupe activitatea curentă) dar nu este neapărat presat de termen, își permite să experimenteze lucruri noi (inclusiv să greșească), poate merge cu detaliul până la un nivel care altuia îi poate părea un capriciu. O asemenea lucrare poate fi un test pentru propria sa pricepere și pasiune. Iată, vă prezentăm în ediția de față o lucrare care se remarcă prin stil, concepție și grijă pentru detaliu, dar care mai are ceva special: a fost realizată de un tânăr parchetar, domnul Costel Turtoi, în propriul său cămin din zona Capitalei.
Parchet din lemn masiv realizat artizanal
Casa despre care vorbim este o construcție unifamilială, dispusă pe două nivele, ridicată cu câțiva ani în urmă. În mod firesc, atunci când s-a ajuns la finisaje, stăpânul casei și-a făcut propriul proiect de pardoseli, așa cum și-a dorit; este privilegiul oricărui beneficiar, nu este așa?
Și cum zona cea mai vizibilă și circulată a locuinței este livingul, piesa de rezistență trebuia să fie parchetul de aici. Încăperea are o suprafață generoasă, de aproximativ 35 mp, este la parter și a fost abordat într-o manieră în care clasicul se îmbină cu modernul: parchet cu modele geometrice (asemănătoare tavanelor casetate din arhitectura clasică) și friză în spirală, plinte decorative la tavan, un șemineu care să inspire ideea de cămin, o scară de lemn care asigură accesul spre etaj.
Lucrarea a fost executată de către proprietar în mod artizanal, am putea spune, din 4 esențe de lemn care dau un joc de nuanțe și contraste deosebit (stejar, tei, frasin termotratat și nuc). Prin compoziție, s-a obținut un efect tridimensional.
Inserții din rășină
Dacă elementele de stejar au fost realizate din lamele de parchet debitate la dimensiunile dorite, cele de tei, frasin și nuc au fost obținute direct din scândură brută. Debitarea și îmbinarea au reprezentat o muncă deosebit de laborioasă și riguroasă, astfel încât rosturile să fie cât mai puțin vizibile, iar grosimea să fie aceeași peste tot. S-a optat, în consecință, pentru un adeziv silanic monocomponent de la Bona, cu o elasticitate bună și o priză optimă. Ceea ce personalizează și mai mult acest parchet este însă inserția ornamentală ce figurează o frunză de arțar, realizată din rășină amestecată cu pigment alb și apoi șlefuită. Fiecare asemenea inserție a fost amplasată în mijlocul fiecărei casete figurate în parchet, integrată într-o zonă de frasin termotratat. Rășina a fost turnată la final, după ce pardoseala de lemn a fost montată complet. Înainte de întărirea rășinii, suprafața acesteia a fost răscolită ușor, pentru dezaerare, creându-se în același timp o profilare și un efect spațial, perlat. După montajul propriu-zis, toată suprafața parchetului, inclusiv zona de rășină, a putut fi șlefuită în același timp. La final, s-a montat o plintă de stejar.
Test de anduranță
Lucrarea a durat mai mult, desigur, decât o acoperire cu parchet obișnuită – vorbim de o perioadă de circa 4 luni. La fel de adevărat este că meșterul s-a putut ocupa de ea mai ales după-amiezele și în weekend-uri, lucrând singur. Întrebat de noi în legătură cu dificultățile acestei lucrări, domnul Costel Turtoi ne-a semnalat volumul mare de muncă alocat și gradul înalt de atenție necesar, cu multe elemente mici și poziționări particulare. Pentru a-și eficientiza munca și a evita o poziție de lucru incomodă, a executat parchetul în bună măsură pe module; casetele pătrate, perfect egale și simetrice au fost realizate individual în atelier, iar apoi montate final în living.
Întrucât livingul are și câțiva stâlpi, iar forma încăperii este neregulată, încadrarea modulelor a trebuit atent calculată, astfel încât să se creeze cât mai puține fragmentări. A beneficiat, ce-i drept, de planeitatea bună a unei șape autonivelante, astfel încât acoperirea să fie perfect continuă.
Friza, în schimb, cu modele în spirală și romburi, nu a putut fi fragmentată pe module, deci a trebuit montată pe poziție în piese mai mici.
Pentru toate acestea, a fost necesară o organizare perfectă a elementelor componente, astfel încât montajul propriu-zis să nu sufere blocaje din cauza vreunei piese lipsă.
La final, parchetul a fost șlefuit și finisat cu Bona Craft Oil 2K, compatibil cu o gamă largă de esențe de lemn și rezistent la uzură, având în vedere că familia are copii mici.
La intrarea din exterior în living și în zona șemineului, mai expuse uzurii, beneficiarul nostru a montat plăci din piatră compozită (încă dinaintea lucrării de parchet), iar pentru acces la etaj a placat scara din beton cu două rampe și podest intermediar.
Gazda noastră a asigurat șlefuirea, montajul și lăcuirea treptelor, respectiv a balustradei realizate integral din aceeași esență de stejar masiv.
Spații umede cu aspect neconvențional
O provocare de altă natură a vizat însă pardoselile din baia și bucătăria amplasate tot în planul parterului, cu suprafețe generoase, de 20, respectiv 12 mp. Beneficiarul a optat în ambele cazuri pentru rășină aplicată peste printuri de înaltă rezoluție, cu efect tridimensional, tehnică cu care nu era familiarizat, dar pe care își dorea să o stăpânească. Parchetar prin excelență, proprietarul casei a decis să își asume și execuția acestor pardoseli și, după cum vedeți, nu a fost o idee rea. Sistemul de pardoseală a fost compus din placă de beton, șapă, rășină barieră de umiditate, șapă autonivelantă, apoi încă un strat foarte subțire de rășină, printul 3D, rășina ca strat de uzură al pardoselii și un lac de protecție. În realitate, puțini beneficiari își doresc o asemenea lucrare minuțioasă, în care fiecare lamelă să fie prelucrată individual, fără nut și feder, cu eforturi ce par că “nu merită”. În care să experimentezi operațiuni din zona tâmplăriei fine, sau a tehnicilor de pardoseli design. Și, totuși, fiecare meseriaș trebuie să își dea măsura priceperii lui. Iar aceasta unde să se întâmple mai degrabă decât acasă?
Obiectiv: locuință unifamilială
n montaj parchet masiv cu inserții – 35 mp
n pardoseli decorative din rășină – 32 mp
Materiale de montaj și finisare:
Bona România
Execuție: S.C. TICU Construct S.R.L.