Ca în fiecare an, am participat și noi cu cea mai recentă ediție a revistei la manifestarea dedicată specialiștilor din industria lemnului și mobilei, târgul BIFE – SIM 2024. În Pavilionul B2 și în spațiul exterior ale complexului expozițional Romexpo, pe o suprafață de peste 15.000 mp, și-au prezentat produsele și serviciile 161 de companii din România și întreaga lume. Așa cum este firesc, am fost interesați de noutățile acestei piețe, în special pe segmentele de prelucrare a lemnului, design interior și, desigur, pardoseli din lemn.
În perioada 19 – 22 septembrie, la centrul expozițional Romexpo a avut loc cea de-a XXXII-a ediție a principalei manifestări dedicate industriei lemnului și mobilei, BIFE – SIM 2024. În paralel, au avut loc alte două evenimente, Antique Market II, târg al colecționarilor și pasionaților de artă, și Cosmetics Beauty Hair, destinat specialiștilor din industria frumuseții. Importantă în acest context a fost și lansarea recentă a aplicației ROMEXPO, o platformă digitală menită să faciliteze networking-ul și schimbul de informații între experți din diverse domenii pe durata tuturor manifestărilor.
BIFE – SIM este organizat de Romexpo, în parteneriat strategic cu Asociația Producătorilor de Mobilă din România – APMR și Camerele de Comerț și Industrie din România – CCIR. Spațiul expozițional a fost ocupat cu numeroase colecții de mobilier ale producătorilor români și străini, materiale și accesorii pentru industria de profil, dar și echipamente, scule și consumabile utilizate de producători în industria lemnului. Pe parcursul evenimentului, o serie de echipamente au fost puse în funcțiune, pentru a demonstra vizitatorilor specialiști performanțele acestora.
Expoziția a fost un bun prilej pentru a fi organizate o serie de conferințe, reunite sub conceptul Crafting Enduring Connections. Pe scena evenimentului, amplasată chiar în centrul expoziției, au urcat specialiști consacrați din industrie, care au vorbit despre tendințele din industria mobilei și designului interior, care se concentrează pe inovație prin sustenabilitate și integrarea tehnologiilor inteligente, oferind soluții personalizate și eficiente. În plus, a fost adusă în prim-plan arhitectura care adoptă tot mai mult concepte modulare și materiale reciclate, redefinind spațiile prin funcționalitate și estetică eco-friendly. În cadrul conferințelor, s-a mai discutat despre rolul strategic al industriei românești de profil, branding, conectarea creativității cu producția, colaborarea dintre arhitecți, designeri și producători, au fost organizate workshop-uri și prezentări de produs.
Din dialogul cu expozanții sau cu vizitatorii care s-au oprit la standul nostru, și din interesul arătat de aceștia pentru anumite game de produse, putem desprinde câteva tendințe de consum care merită menționate. În primul rând, lemnul rămâne unul dintre materialele preferate ale românilor pentru pardoseli și finisaje în general; singura problemă este bugetul alocat, lemnul reprezentând o resursă tot mai scumpă. Din această cauză, dar și datorită evoluției spectaculoase a tehnicilor de imprimare, aspectul lemnului este preluat de finisajele tot mai multor tipuri de acoperiri – de la laminat la pardoseli elastice și chiar textile. Există, de asmenea, un interes crescut pentru pardoselile exterioare, dar beneficiarii nu cunosc îndeajuns variantele pe care le au la dispoziție, fiind cumva ”blocați” în zona de pardoseli minerale (beton – piatră); bineînțeles, există o problemă a pardoselilor terasă peste spații locuite, care creează numeroase probleme din cauza hidroizolațiilor de slabă calitate. Noile materiale, precum cele compozite (mai ales WPC-ul) se bucură de tot mai mult succes, cu condiția să aibă garanția calității, care nu se regăsește la toți furnizorii din România. Pardoselile turnate decorative rămân pe un trend de creștere constant, dar și aici se simte nevoia unei educații a beneficiarilor, care încă nu au suficiente informații despre compoziția lor și oportunitățile pe care le oferă. Pardoselile elastice și textile sunt în continuare preferate în proiectele mari – școli, spații medicale, hoteluri etc., iar beneficiarii acestor lucrări preferă soluții integrate estetic, apelând la arhitecți și designeri; aceștia sunt preocupați și de îndeplinirea normativelor pentru fiecare domeniu, legislația la noi fiind tot mai strictă în legătură cu protejarea sănătății și a mediului.