Realizarea unei scări personalizate impune să se țină cont de o multitudine de aspecte: dimensiunile spațiului alocat, unde se amplasează prima și ultima treaptă, raportul optim între dimensiunile treptei și contratreptei, forma scării, tipul de structură ales (lemn, beton, metal sau combinații între acestea), normativele în vigoare ș.a.m.d. Lemnul este un material frecvent folosit, fie că este vorba de întreaga scară, fie că vorbim doar de trepte, baluștri sau mână curentă. Pentru a obține maximum de confort și siguranță, dar și pentru a ne bucura de estetica unei scări, care deseori devine un element important de arhitectură interioară, este nevoie de tehnica și experiența unui meșter adevărat.
Domnul Gheorghe Predescu are o experiență de peste 50 de ani în prelucrarea lemnului, fiind specializat pe execuția de scări personalizate și alături de echipa sa poate face diferența la lucrările pretențioase. Iată cateva dintre secretele unei scări cu totul speciale, așa cum vedem în unele case și ne impresionează profund.
Mână curentă tridimensională
O lucrare de mare rafinament poate fi, de exemplu, realizarea unei mâini curente pentru o scară cu structură de beton și balustradă metalică, așa cum se optează tot mai des la casele cu o anumită ținută estetică.
Treptele și contratreptele pot fi placate cu marmură, ceramică sau piatră, dar mâna curentă trebuie să fie din lemn, ca variantă mai elegantă și cu o priză mai sigură. esența de lemn folosită este în general stejarul.
Realizare în atelier şi montaj specializat
la faţa locului
Realizarea scării în atelier și montajul efectiv sunt strâns legate între ele. O scară nu poate fi montată în poziția finală de către cineva care nu a participat la procesul de execuție din atelier. Cel care o confecționează are un stil personal de lucru și trebuie să fi lucrat cel puțin câțiva ani cu cel care o montează. Cei doi trebuie să își cunoască reciproc tehnicile, semnele, particularitățile, pentru ca totul să se potrivească cu toleranțe minime, astfel încât pe șantier să fie nevoie doar de mici retușuri.
Culori vibrante
În ultimul timp, beneficiarii doresc tot mai des scări cu o cromatică mai dinamică, cu contraste care să înfrumusețeze această cale de acces dintre niveluri. astfel, indiferent dacă structura scării este una din beton, lemnul poate fi colorat în două sau trei nuanțe, cu lacuri transparente sau straturi de acoperire mai opace.
Este și o modalitate mai bună de a spori vizibilitatea asupra componentelor scării. Iată imagini cu niște baluștri negri sau albi, strunjiți astfel încât să aibă o siluetă mai delicată, mai zveltă, oarecum în stilul caselor americane din epoca victoriană.