Vata minerală de sticlă este considerată un material natural prin excelență datorită materiei prime de bază folosite: nisipul de cuarț. Totuși, lianții utilizați pentru ca fibrele să rămână grupate în forme compacte au fost obținuți de-a lungul timpului din derivați ai combustibililor fosili. Acet lucru este însă pe cale să se schimbe. În cadrul programului ”URSA goes green”, marele producător URSA din grupul Etex a dezvoltat o nouă gamă de vată minerală de sticlă cu lianți pe bază de lignină, o substanță naturală sustenabilă, sănătoasă pentru utilizatori, pentru montatori și pentru mediu.
URSA este prima companie de pe piață care a lansat vată minerală de sticlă fabricată cu tehnologia Lignin, o soluție perfect ecologică, ce marchează o abordare nouă în obținerea acestui material termoizolant extrem de important pentru industria construcțiilor. Astfel, se poate pune întrebarea perfect legitimă: este aceasta cea mai durabilă vată minerală de sticlă fabricată până acum?
Ce este lignina?
Lignina este o clasă de substanțe polimerice prezente în majoritatea plantelor, contribuind la crearea structurilor acestora, la rigiditatea țesuturilor și la evitarea degradării celulelor. În industrie, este obținută sub formă de rășini ca produs secundar la fabricarea hârtiei și celulozei; printr-o prelucrare minimă, lignina poate fi folosită direct la producerea de vată de sticlă. După obținerea fibrelor de vată din nisip sau deșeuri de sticlă, acestea sunt centrifugate și aderează între ele cu ajutorul unui liant, care este în cazul de față chiar lignina, un produs natural și rezistent. Este o alternativă prietenoasă cu mediul la lianții obținuți din combustibili fosili, care degajă substanțe organice volatile controversate, iar la incendiu pot fi extrem de periculoase prin gazele toxice degajate. Lignina este o materie primă regenerabilă, rezistentă la radiațiile UV. URSA a implementat această tehnologie la câteva produse premium (URSA SF 32 și URSA SF 34), urmând ca pe viitor această soluție să fie extinsă pentru întregul portofoliu.
Datorită execuției de înaltă calitate, produsele au primit certificatele internaționale: Blue Angel, EUCEB, RAL și EPD.
Caracteristici excelente ale produselor sustenabile obținute cu tehnologia Lignin:
- proprietăți mecanice excelente;
- fabricate cu mai puține emisii de CO2;
- tehnologie ecologică;
- contribuție suplimentară la reducerea amprentei de carbon asupra mediului;
- culoare naturală a produsului;
- miros asemănător lemnului și o senzație plăcută la atingere;
- sustenabilitate și resurse naturale inepuizabile de materie primă;
- îmbunătățirea calității vieții și o calitate excelentă a aerului în spațiile de locuit.
Cea mai bună alegere pentru mediu și om
Produsele URSA din vată minerală de sticlă fabricate cu tehnologia Lignin sunt cele mai naturale materiale de pe piața produselor izolante. Pe lângă faptul că contribuie la protecția climei, are grijă de sănătatea oamenilor. În plus, utilizarea izolației reduce consumul de energie ducând astfel la scăderea emisiilor de CO2 pentru climatizarea clădirilor.
Liantul Lignin produs de UPM Biochemicals
Biolianții pe bază de lignină, produse reziduale din prelucrarea lemnului, marchează trecerea de la materii prime fosile la noi soluții sustenabile. UPM Biochemicals este o companie prezentă în marile segmente ale industriei, promovând utilizarea glicolului din surse regenerabile pentru o mare varietate de produse: textile, sticle PET, ambalaje, agenți frigorifici, produse compozite, produse farmaceutice, cosmetice și detergenți. De asemenea, UPM Biochemicals oferă biolianți inovatori, durabili și competitivi, pe bază de lemn, care înlocuiesc materiile prime fosile, și îmbunătățesc impactul asupra mediului într-o varietate de aplicații.
Produse obținute cu tehnologia Lignin URSA SF 32 – saltea autoportantă din vată minerală de sticlă, cu excepționale calități termoizolante, folosită pentru izolarea termică și fonică a acoperișurilor înclinate, a pereților pe structură de lemn, a podurilor și a mansardelor. Este un produs sustenabil, fabricat cu tehnologia Lignin, ambalat în role și comprimat în raport 1:2,8.
URSA SF 34 – saltea din vată minerală de sticlă, autoportantă, marcată pe una din fețe, ambalată în role și comprimată în raport de 1 : 4. Produs sustenabil, fabricat cu tehnologia Lignin, conceput pentru izolarea termică și fonică a acoperişurilor înclinate, a mansardelor, a pereților depărțitori pe structură metalică sau pe structură de lemn..
Durabilitate și economie circulară
Inițiativa URSA goes green încearcă să aducă o contribuție semnificativă la realizarea obiectivului de reducere a emisiilor de CO2 prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la alegerea unor materiale de izolare mai bune și durabile.
De asemenea, unele produse URSA sunt marcate pentru a fi identificate și, după utilizare, se pot sorta și refolosi în noi proiecte, contribuind la economia circulară în domeniul construcțiilor. Resturile de material și deșeurile pot fi reintroduse în procesul de fabricație ca materie primă secundară valoroasă, sau procesate pentru obținerea altor produse din vată minerală, fiind complet reciclabile. Datorită optimizării performanțelor termotehnice ale unei construcții, izolația cu vată minerală URSA asigură o creștere durabilă a valorii clădirii.
Soluții pentru întreaga construcție
URSA oferă mai multe game de soluții pentru izolarea termică și fonică a acoperișurilor și fațadelor, ca și pentru întreaga construcție:
- URSA GLASSWOOL – produse din vată minerală de sticlă pentru izolarea termică și fonică a clădirilor, având o conductivitate termică foarte scăzută, ideale pentru fațade, acoperișuriși pardoseli. Datorită faptului că vata de sticlă este un foarte bun fonoabsorbant, produsele URSA GLASSWOOL pot fi utilizate cu rezultate exceptionale la izolarea pereților de compartimentare, a pardoselilor și a tavanelor.
- URSA TERRA- vată minerală specială pentru aplicațiile cu cerințe ridicate de izolare fonică și termică: pereți exteriori, pereți de compartimentare, planșee și tavane, oferind confort și calitate pentru toate tipurile de proiecte.
- URSA TECTONIC – vată minerală rigidă concepută pentru diverse aplicații – fațade de contact, tavane și altele, produsă cu o tehnologie inovatoare, patentată.
- URSA SECO – gamă concepută pentru a optimiza sistemul de izolație termică în construcțiile moderne cu mansardă locuită, folosind folii permeabile la vapori și impermeabile la apă. În combinație cu izolația termică URSA GLASSWOOL, folia SECO 0,03 reprezintă o soluție eficientă pentru acoperișuri înclinate și tip terasă.
- URSA TECH – produse pentru izolarea profesională a instalațiilor de orice formă: tubulaturi de ventilație, canale de climatizare, conducte, țevi, boilere, rezervoare, containere etc.
- URSA AIR – cea mai bună soluţie pentru construcția canalelor de ventilaţie şi climatizare personalizate, folosind materiale care asigură o bună izolare termică și fonică, precum și rezistența la foc.
Gama URSA Glasswool include mai multe variante de vată de sticlă cașerată sau necașerată, pentru planșee sau pardoseli, utilizate în domenii rezidențiale, industriale, instituții, case de lemn, unități sanitare sau de învățământ etc. Iată alte câteva dintre acestea:
- Izolarea peste planșeu – când se poate interveni peste planșeu, sunt folosite plăci din vată minerală de sticlă de mare densitate URSA TSP, sub o șapă flotantă armată. Acestea au rolul de a proteja spațiile unui imobil de zgomotele de impact provenite de la vecinii de deasupra (pași, obiecte căzute pe pardoseală, mutarea unor obiecte, încălzire în pardoseală etc.). Bineînțeles, beneficiarii se bucură și de faptul că pierderile de căldură sunt reduse considerabil, chiar și cu un strat de câțiva centimetri grosime. În cazul în care desupra este un spațiu mai slab încălzit, facturile pentru climatizare sunt mult mai mici.
- Izolarea pardoselii unui pod nelocuit – o dușumea simplă nu este suficientă pentru a limita pierderile de căldură, prin urmare sunt necesare materiale termoizolante precum URSA Glasswool SF 34, SF 38 sau DF 40. Acestea asigură și o protecție fonică împotriva zgomotelor de la nivelul acoperișului (de pildă sunetul ploii sau grindinei).
- Izolarea sub planșeu – atunci când, din diverse motive, izolarea nu este posibilă în spațiul de deasupra, se poate interveni la nivelul tavanelor, folosind vată minerală de sticlă în plafoane suspendate sau sisteme de gips-carton. În acest scop, pot fi folosite produsele speciale pentru suprafețe orizontale: URSA Glasswool DF 40 sau Plus Ab (cașerate cu folie de aluminiu).
URSA România
Bd. Ficusului nr. 14A, Sector 1, București
Tel.: 0040 21 269 0663
Fax: 0040 21 269 0664
E-mail: assistance.ursa.ro@etexgroup.com www.ursa.ro