O pardoseală poate fi numită confortabilă nu doar în funcție de stabilitate, rigiditate, aderență sau textură, ci și de temperatura pe care o are, de acustica sa la pășire, de protecția pe care o oferă din perspectiva fonoizolării. De asemenea, o pardoseală, oricât ar fi de performantă, își menține calitățile doar într-o construcție în care i se asigură condiții optime de exploatare, în special privind temperatura și umiditatea. Un mediu ambiant excesiv sau variabil degradează finisajele într-un ritm accelerat. Pardoseala este, de cele mai multe ori, un sistem mult-strat, în care contează fiecare material folosit și care poate avea o contribuție majoră la confortul termic și acustic al interioarelor. Aceasta dacă înțelegem cum se comportă o construcție și suntem deschiși la o abordare holistică asupra ei. Iar pentru orice lucrare de izolare/optimizare termică și fonică, putem folosi produse din vată minerală de sticlă oferite de URSA, unul dintre marii producători europeni pe acest domeniu, cu o cotă de piață importantă și în România.
Eficiență energetică – în primul rând
Eficiența energetică a unei clădiri înseamnă să utilizăm mai puțină energie pentru a obține același grad de confort, iar acest deziderat are două efecte pozitive majore: micșorarea facturilor și reducerea poluării. Multe imobile rezidențiale, de birouri sau cu altă destinație folosesc mai multă energie decât au nevoie de fapt, din cauza ineficienței și risipei. În lipsa unei optimizări a consumului, sunt greu de combătut schimbările climatice și ponderea tot mai mare a cheltuielilor legate de energie, cu efecte economice, politice și sociale care se resimt la nivelul întregii planete. Un procent de 80% din energia consumată într-o clădire rezidențială, fie că este casă unifamilială pe pământ sau bloc multietajat, este alocată încălzirii și răcirii, ceea ce reprezintă un semnal serios că trebuie să facem mai mult în acest sens. Rapoartele la nivel european arată că trei sferturi dintre clădiri sunt ineficiente energetic și 36% din gazele cu efect de seră provin din arderea combustibililor pentru încălzire, în special combustibili fosili. Iar prețurile în creștere grevează tot mai mult asupra bugetului unei familii. Rezolvarea acestor probleme depinde de noi, care putem construi la o calitate mai bună, cu materiale termoizolante mai performante, la toate elementele de construcție, inclusiv la pardoseli. Iar cele mai importante schimbări se pot face începând cu domeniul rezidențial, unde se înregistrează cele mai mari pierderi inutile.
În acest sens, se poate spune că vata minerală de sticlă este printre cele mai potrivite soluții: transfer termic redus, o locuință sănătoasă, fără igrasie, raport foarte bun între costurile de montaj și rezultatele obținute.
Aceasta are o eficiență ridicată nu doar față de exteriorul construcției, ci și între diversele spații interioare ale ei. Pardoselile sunt responsabile de circa 20% din pierderile de căldură ale unei locuințe, iar dacă mai adăugăm și pierderile prin planșee, care la ultimul etaj (spre acoperiș) sunt de 25 – 35%, ajungem la concluzia că termoizolațiile la aceste niveluri sunt extrem de importante.
Un material privilegiat
Vata minerală de sticlă este așadar o barieră termică și fonică între interiorul și exteriorul locuinței, sau între spațiile aceleiași clădiri. Sticla, din care este fabricată, are conductivitatea termică relativ mare, λ= 1 W/mK, cam ca a betonului. Dar ceea ce conferă acestui material unicitate este modul în care este realizat, prin prelucrarea sub formă de fibre extrem de subțiri îmbinate cu ajutorul unor lianți, astfel încât capătă o textură asemănătoare lânii – având capacitatea asemănătoare de a termoizola, dar nu și dezavantajele materialelor organice (biodegradabilitatea, sensibilitatea la apă, vulnerabilitatea la insecte etc.). Materialul termoizolant devine astfel aerul înglobat în această rețea densă, iar aerul are o conductivitate termică de 0,024 W/mK, una dintre cele mai bune. Felul în care sunt dispuse aceste fibre limitează extrem de mult fenomenul de convecție naturală a căldurii în interiorul materialului, între fibrele de sticlă și aer, dar există o circulație minimă a aerului care permite transferul de vapori. Această ultimă particularitate este și ceea ce diferențiază vata minerală de sticlă de alte materiale termoizolante de pe piață, care sunt impermeabile la apă sau au o permeabilitate redusă, favorizând apariția unor fenomene extrem de neplăcute, precum umiditatea excesivă a aerului interior, igrasia, mucegaiul, ciupercile etc., cu consecințe asupra întregii construcții. Vata de sticlă este, de asemenea, incombustibilă. Nu în ultimul rând, trebuie spus că sunetele, odată intrate în această rețea de fibre, își atenuează energia astfel încât vata de sticlă devine un absorbant ideal pentru zgomotele nedorite într-o construcție, oricare ar fi destinația ei.
Produsele URSA au toate toate caracteristicile superioare ale vatei minerale de sticlă și mai mult decât atât. Conductivitatea termică a materialului în ansamblu este excepțională (0, 032 – 0,042 W/mK, în funcție de produs), și pot fi folosite diverse variante cașerate care optimizează unele caracteristici precum controlul umidității, portanța, ușurința punerii în operă sau finisării. Datorită implementării celor mai noi cercetări și tehnologii, URSA poate optimiza amprenta verde a clădirilor termoizolate, contribuind la obținerea unui certificat nZEB (Nearly Zero-Energy Builfing). Produsele din gama BIOnic nu conțin substanțe ce distrug stratul de ozon sau potențează efectul de seră al atmosferei – cloro fluoro carburi, hidro fluorocarburi sau hexafluorură de sulf și, astfel, pot fi considerate perfect ecologice, fiind obținute integral din materii prime naturale.
Gama URSA Glasswool include variante de vată de sticlă cașerată sau necașerată, pentru planșee sau pardoseli, utilizate în domenii rezidențiale, industriale, instituții, case de lemn, unități sanitare sau de învățământ etc. Iată câteva dintre soluțiile URSA:
Izolarea peste planșeu – când se poate interveni peste planșeu, sunt folosite plăci din vată minerală de sticlă de mare densitate URSA TSP, sub o șapă flotantă armată. Acestea au rolul de a proteja spațiile unui imobil de zgomotele de impact provenite de la vecinii de deasupra (pași, obiecte căzute pe pardoseală, mutarea unor obiecte, încălzire în pardoseală etc.). Bineînțeles, beneficiarii se bucură și de faptul că pierderile de căldură sunt reduse considerabil, chiar și cu un strat de câțiva centimetri grosime.
În cazul în care desupra este un spațiu mai slab încălzit, facturile pentru climatizare sunt mult mai mici.
Izolarea pardoselii unui pod nelocuit – o dușumea simplă nu este suficientă pentru a limita pierderile de căldură, prin urmare sunt necesare materiale termoizolante precum URSA Glasswool SF 34, SF 38 sau DF 40. Acestea asigură și o protecție fonică împotriva zgomotelor de la nivelul acoperișului (de pildă sunetul ploii sau grindinei).
Izolarea sub planșeu – atunci când, din diverse motive, izolarea nu este posibilă în spațiul de deasupra, se poate interveni la nivelul tavanelor, folosind vată minerală de sticlă în plafoane suspendate sau sisteme de gips-carton. În acest scop, pot fi folosite produsele speciale pentru suprafețe orizontale: URSA Glasswool DF 40 sau Plus AB (cașerate cu folie de aluminiu).
Izolarea plafoanelor de la garaje, subsoluri, beciuri sau spații de lucru – în acest caz, vă propunem plăcile URSA TERRA 62 Ph, complet hidrofobe și neinflamabile. Sunt cașerate pe o parte cu împâslitură dublă din fibră de sticlă de culoare albă și pe partea cealaltă cu împâslitură din fibră de sticlă de culoare galbenă. Montajul se face simplu și ușor, folosind dibluri sau adezivi pentru montajul sistemelor cu plăci de vată minerală. Cașerajul din fibră de sticlă de culoare albă poate rămâne aparent, nefiind necesară finisarea suplimentară, iar spațiul beneficiază de o excelentă absorbție fonică.
URSA România
Bd. Ficusului nr. 14A,
Sector 1, Bucure[ti
Tel.: 0040 21 269 0663; Fax: 0040 21 269 0664