În perioada 21 – 24 septembrie, revista noastră a participat la cea de-a XXXI-a ediție a BIFE-SIM – Târgul Internațional de Mobilă, Echipamente și Accesorii, organizat de Romexpo, în parteneriat cu Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR) și Camera de Comerț și Industrie a României. La standul nostru din Pavilionul B2 al complexului expozițional, am oferit gratuit reviste vizitatorilor și am avut ocazia să dialogăm cu ei pe teme legate de domeniul nostru de activitate: produsele și sistemele care îi interesează, exigențele pe care le au, aspecte ale colaborării lor cu montatorii, arhitecții sau constructorii.
Divizat în sectoare tematice, târgul a reunit ofertele saloanelor de mobilier clasic, design, confort, decorațiuni și corpuri de iluminat, unde vizitatorii profesioniști au beneficiat de prezența factorilor de decizie ai companiilor expozante, iar clienții finali de sfaturi și idei pentru amenajările dorite. De asemenea, BIFE-SIM 2023 a întregit tabloul industriei de profil prezentând și o ofertă bogată de echipamente, utilaje și materii prime pentru industria lemnului, destinată eficientizării fluxului de producție și implementării de noi tehnologii.
Cu o tradiție care a început în urmă cu 20 de ani, s-a defășurat și Concursul Național de Design de Mobilier, gândit a fi o punte între creație și producție, aducând în același loc tinerii designeri cu profesioniștii din fabricile de mobilă. Câștigătorii etapei de creație au fost stabiliți la sfârșitul lunii mai 2023, 57 de proiecte fiind înscrise în concurs.
Remarcăm cu acest prilej și organizarea Green Industry Conference în prima zi a târgului, eveniment în cadrul căruia au fost discutate teme precum proiectul noului cod silvic, gestionarea sustenabilă a pădurilor, trasabilitatea lemnului, măsurile pentru o industrie a lemnului eficientă și performantă, dezvoltarea durabilă. În acest context, s-a discutat despre reducerea actuală a producției din industria lemnului, o criză considerată de unii actori din piață ca artificială, cu efecte importante în multe alte sectoare. Este și cazul domeniului nostru, în care lemnul rămâne unul dintre materialele de bază pentru pardoseli.
În cadrul târgului, am remarcat prezența EuroAbrazive Market, care a venit cu noi echipamente de șlefuire cu perii a lemnului, respectiv soluții de chituire care pot face munca parchetarilor mult mai simplă și mai eficientă, cu efecte estetice evidente.
Tendințe de consum
Din dialogul cu expozanții sau cu vizitatorii care s-au oprit la standul nostru, și din interesul arătat de aceștia pentru anumite game de produse, putem desprinde câteva tendințe de consum:
- Lemnul rămâne unul dintre materialele preferate ale românilor pentru pardoseli, în toate variantele (masiv sau stratificat), singura problemă fiind bugetul alocat – caz în care mulți încă se orientează către laminat.
- Există un interes crescut pentru pardoselile exterioare, dar beneficiarii nu cunosc îndeajuns variantele pe care le au la dispoziție, fiind cumva “blocați” în zona de pardoseli minerale (beton – piatră); bineînțeles, există o problemă a pardoselilor terasă peste spații locuite, care creează numeroase probleme din cauza hidroizolațiilor de slabă calitate.
- Pardoselile turnate decorative rămân pe un trend de creștere constant, dar și aici se simte nevoia unei educații a beneficiarilor, care încă nu au suficiente informații despre compoziția lor și oportunitățile pe care le oferă.
- Pardoselile elastice și textile sunt în continuare preferate în proiectele mari – școli, spații medicale, hoteluri etc., iar beneficiarii acestor lucrări preferă soluții integrate estetic, apelând la arhitecți și designeri; aceștia sunt preocupați și de îndeplinirea normativelor pentru fiecare domeniu, legislația la noi fiind tot mai strictă în legătură cu protejarea sănătății și a mediului.
Nu în ultimul rând, am observat prezența la târg a reprezentanților câtorva licee tehnologice de profil, care încearcă să popularizele în rândul adolescenților meserii legate de prelucrarea lemnului (tâmplărie/dulgherie). Din păcate, apetența tinerilor pentru aceste preocupări nu este prea ridicată, dar se observă totuși o rată de succes mai mare pentru învățământul dual, ce pare că începe să își arate avantajele.