Principiul pardoselilor tehnice supraînălțate este simplu, dar creează o serie de avantaje imposibil de obținut cu ajutorul altor sisteme. Este vorba despre o structură metalică fixată pe stratul suport (de regulă beton), peste care sunt montate panouri ce devin o nouă pardoseală; aceasta din urmă, de o planeitate perfectă, va fi finisată conform dorințelor beneficiarului sau arhitectului. Marele avantaj este că între cele două se formează un gol tehnic în care este permisă integrarea instalațiilor de orice fel (electrice, sanitare, internet, HVAC etc.), câștigându-se astfel un spațiu prețios, cu avantaje de natură estetică evidente. În plus, prin demontarea rapidă a panourilor, se poate interveni la aceste instalații în caz de nevoie. Soluțiile de pardoseli tehnice supraînălțate de la Quattro Pavimente Tehnice țin cont de toate necesitățile investitorilor, astfel că au aplicabilitate în toate domeniile de interes din zona construcțiilor.
Pardoseala tehnică este recunoscută pentru utilitatea sa în clădiri de birouri, unde, având instalațiile mascate, se pot crea mult mai multe posibilități de amenajare, de amplasare a birourilor și mobilierului. O dată cu rezolvarea acestei provocări, s-a soluționat și partea de acces sub pardoseală, pentru intervenții ulterioare: fie că este vorba de mentenanță, de adăugarea de noi trasee sau de repoziționat prizele de pardoseală (în caz că trebuie reconfigurată camera).
Pardoseala tehnică aduce îmbunătățiri ale confortului, acusticii, eficienței energetice, asigurând în același timp reduceri ale costurilor de operare și ale timpilor de intervenție. În consecință, soluția respectivă este utilizată tot mai des și în alte domenii de activitate; le vom trece în revistă pe cele mai importante.
Spații office
Panourile din conglomerat lemnos W40 sunt cele mai uzuale, având caracteristici și performanţe foarte bune în exploatare. Sunt ușor de montat, iar durata de viaţă de peste 25 de ani le face să fie unele dintre cele mai căutate sisteme de pardoseală supraînălţată. Peste aceste panouri se poate monta orice tip de strat final: mochetă, PVC, linoleum, cauciuc, HPL laminat, ceramică, piatră naturală.
Camere server, camere electrice, data center
În aceste cazuri sunt potrivite panourile din sulfat de calciu, care se pot livra cu finisaj HPL și PVC antistatic, disipativ sau conductiv, în funcţie de specificaţiile proiectului. Sistemele de pardoseli supraînălțate au de obicei o structură metalică mai mare de 450 mm, pentru a permite trasarea cablurilor necesare în aceste spaţii. Avantajul principal este dat de accesibilitatea sub pardoseală, pentru intervenții ulterioare montajului iniţial.
Spații medicale
Sunt recomandate panourile cu nut și feder din sulfat de calciu care, prin îmbinare, oferă un suport rigid și rezistent pentru a putea monta ulterior orice finisaj, fie că vorbim despre PVC în rolă, LVT, linoleum, ceramică, granit sau piatră naturală. Acestea se pot monta cu adeziv clasic. Folosirea trapelor de vizitare oferă ulterior acces sub pardoseală.
Spații comerciale
Pardoselile tehnice supraînălțate sunt extrem de eficiente în cazul magazinelor, deoarece oferă oportunitatea de a avea un spațiu deschis, ușor de reconfigurat sau reamenajat, inclusiv dacă este vorba despre schimbarea finisajelor pardoselilor. Alegerea sistemului se face în funcție de trafic, la recomandările specialiștilor de la Quattro Pavimente Tehnice.
Renovări și reconversii ale clădirilor vechi
Panourile full încapsulate cu miez din conglomerat lemnos sau sulfat de calciu au o grosime de 23 mm, ceea ce permite folosirea pardoselii supraînălţate și în clădirile vechi, care sunt renovate, modernizate sau au nevoie de o schimbare a destinației. În aceste situaţii nu este o problemă folosirea sistemelor Quattro Pavimente Tehnice, doar că înălţimea maximă a sistemului este condiţionată de cotele camerelor, motiv pentru care se pretează o structură joasă, iar grosimea redusă a panoului ne ajută foarte mult. Recomandarea noastră de finisaj este LVT-ul, un produs modern, care s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă și care oferă foarte multe beneficii.
Finisajul LVT din colecţia ID Inspiration face parte din gama noastră uzuală de produse, pentru că oferă o modularitate sporită, ceea ce permite transformarea facilă a spaţiului astfel încât să satisfacă nevoile și confortul unui ambient cât mai plăcut și integrat în viaţa de zi cu zi, fiind de asemenea un produs foarte prietenos cu mediul. Acest produs oferă o varietate foarte mare de culori și teme, inspirate din natură, ajutate de ultrarealismul unei imprimări la o claritate foarte înaltă, ceea ce permite alegerea unor modele naturale, realizate din cele mai performante materiale de PVC, pentru obţinerea unor interioare ideale. Colecţia include nu mai puţin de 100 de designuri diferite, de la culori cu aspect natural de lemn, până la nuanţe moderne.
Pardoseala ID Inspiration HT 70 a fost proiectată pentru a face faţă cu brio în cele mai intense zone de trafic. Plăcile de LVT rezistă la sarcini grele, asigurând o rezistenţă maximă atât la sarcini statice, cât și la cele de rulare de până la 800 kg.
Ce finisaje putem folosi
Panourile de pardoseală tehnică permit aplicarea de finisaje diverse, care pot varia de la materiale calde (PVC, mochetă, cauciuc), până la cele reci (ceramică, granit și chiar sticlă).
În cea mai mare parte, pardoselile tehnice supraînălțate se comercializează fără finisaj. Când se ajunge la acest stadiu, se recomandă un finisaj care să poată fi îndepărtat rapid la nevoie, pentru a interveni în spațiul de dedesubt. În plus, este de preferat ca acesta să fie sub formă de dale, pentru a îndepărta o porțiune limitată, fără a afecta întreaga suprafață. De exemplu, se poate alege un covor de mochetă sau PVC în dale, lipit cu un adeziv acrilic, nepermanent; astfel, finisajul se poate reface rapid după intervenție. Finisajele din parchet sau piatră, pentru decoruri personalizate, sunt de asemenea o alternativă.
Pardoseala supraînălțată poate fi achiziționată și cu finisaj gata aplicat, în funcție de destinația spațiului, astfel că prin aplicarea panourilor se obține un sistem de pardoseală complet, nefiind nevoie de nicio altă lucrare suplimentară. Să reluăm cîteva recomandări de finisaje de la Quattro Pavimente:
- În zonele de birouri, cel mai des se folosesc panouri finisate cu PVC, parchet laminat sau mochetă, conform conceptului de design ales de beneficiar și arhitect/designer;
- n În camere de server, panourile au cerința de a fi antistatice, motiv pentru care se recomandă finisaje cu PVC, dar sunt și situații în care se folosește linoleum sau HPL (high pressure laminate);
- În dataroom, în funcție de cerințe, se recomandă panouri finisate cu PVC conductiv sau disipativ, dar dacă sunt și solicitări ca suprafața să fie electroizolantă, se poate folosi și covor de cauciuc cu astfel de proprietăți;
- În spațiile medicale, în majoritatea cazurilor, se folosesc panouri nefinisate, peste care se montează covor PVC, finisajul fiind unul special pentru astfel de locații, cu rezistență la trafic intens, dar în mod deosebit, cu un standard înalt de curățenie și de menținere a igienei. Este important de știut că toate finisajele de mai sus se aplică atât pe panouri incombustibile, adică cele din sulfat de calciu, care au clasă de foc 0, A, A1, cât și panourilor din conglomerat lemnos (PAL) cu diverse rezistențe la foc: clasele Bfl, Cfl. Din acest motiv, se pot găsi soluții tehnice excelente, chiar și pentru cerințe speciale la incendiu, care să satisfacă în totalitate și nevoile estetice.
Alegerea sistemului potrivit
Sistemul trebuie să reziste la sarcina de proiectare, care, conform legislației în vigoare, se testează în 3 puncte: centrul panoului, mijlocul laturii și pe diagonala panoului la 70 mm, în laboratoare acreditate. Valorile uzuale pe care o pardoseală trebuie să le suporte sunt:
- 3 – 8 kN în cazul camerelor pentru birou, ceea ce este echivalent cu 300 – 800 kg
- 4 – 12 kN în cazul camerelor tehnice și pentru servere, echivalentul a 400 – 1200 kg
Pardoseala tehnică supraînălțată va fi selectată în funcție de utilitate, de cât spațiu tehnic avem nevoie sub pardoseală, câtă greutate trebuie să suporte panoul și cât de des este nevoie să intervenim dedesubt.
O consultare amănunțită a furnizorului de sistem cu clientul poate face diferența dintre un produs funcțional și unul care ne va da bătăi de cap. Dacă ne raportăm la partea financiară, o consiliere adecvată poate genera o bugetare corectă, raportând proiectul atât la produsul potrivit, cât și la costurile corecte de achiziție și de montare.