Scările interioare sunt proiectate după o serie de principii care țin de siguranță și confort, dar în același timp se ia în calcul și caracterul unitar al amenajării. O abordare tradițională, clasică, sau una modernă vor determina și modul în care este concepută acea scară. Astfel, putem avea scări de metal, de beton cu trepte placate cu ceramică ori piatră, cu structură de metal și trepte de sticlă ș.a.m.d. Și, totuși, lemnul rămâne cel mai căutat material pentru scări, fie că este vorba despre întreaga structură, fie că sunt placate cu lemn doar treptele. Pentru că lemnul este acel material tradițional prin excelență, care aduce în casă căldură și naturalețe, senzația de cămin primitor și protector. Este adevărat că scările din lemn sunt rar întâlnite în instituții, căi de acces în blocuri sau alte locații cu trafic intens, dar în locuințe avem nevoie de acest material care să ne fie intim și plăcut la atingere. Chiar și când proiectul a fost gândit cu scări de marmură ori alt material rece, baluștrii sau o mână curentă de lemn ne pot schimba complet percepția.
O scară de lemn realizată corect, cu materiale bune, va rezista pe toată durata de viață a clădirii, timp de mai multe generații. Există case construite acum un secol care ne fascinează prin frumusețea scărilor, pentru că atunci acest element de construcție era abordat deseori într-o manieră aparte, aproape monumentală. Scara era acel element de spectaculozitate care creștea valoarea unui interior. Această dorință s-a păstrat și rămâne încă, în cadrul anumitor proiecte, un element central. Scara de lemn poate fi reparată, recondiționată, i se poate modifica aspectul prin vopsire sau colorare cu pigmenți care schimbă nuanța materialului. Poate fi întreținută simplu, ca orice pardoseală din lemn, i se pot adăuga elemente de siguranță sau care țin de estetică.
Frumusețea vine din detalii
O scară de lemn nu este simplu de realizat, pentru că totdeauna vorbim de o lucrare personalizată. Trebuie să se țină cont de dimensiunile spațiului alocat, cum se amplasează prima și ultima treaptă, raportul optim între dimensiunile treptei și contratreptei, forma scării, tipul de structură ales (lemn, beton, metal sau combinații între acestea), normativele în vigoare ș.a.m.d. Cel care realizează o scară este de cele mai multe ori și un consilier al beneficiarului sau arhitectului, de aceea este recomandat ca o serie de detalii ale acestei structuri să fie stabilite încă din faza de proiectare. Un simplu amănunt precum grosimea pardoselilor de la cele două niveluri între care va fi construită scara poate modifica întregul proiect, chiar și când este vorba despre o toleranță de câțiva centimetri. De aceea este nevoie de experiența unui meșter care a căpătat în timp știința de a se adapta spațiului, de a pune întrebările importante, de a adopta acele soluții prin care accesul să devină firesc, fără dificultăți. Mai ales că o scară va fi urcată și coborâtă nu doar de oameni sănătoși și activi, ci și de persoane care pot avea probleme de deplasare.
Așadar, pentru a obține maximum de confort și siguranță, dar și pentru a ne bucura de estetica unei scări, este nevoie de un meșter adevărat. Din păcate, specialiștii în scări sunt tot mai rari, dar există în zona Bucureștiului cineva care se poate mândri cu un portofoliu de lucrări impresionant ca design și calitate. Ne referim la domnul Gheorghe Predescu, cu o experiență de peste 50 de ani în prelucrarea lemnului, în speță execuția de scări personalizate pentru beneficiari din România, Republica Moldova și Franța. Lucrările realizate de dumnealui sunt extrem de variate ca design, de cele mai multe ori abordate în manieră clasică, miza fiind integrarea optimă a scării în arhitectura casei, ceea ce cu mijloace moderne, digitale, este extrem de dificil. Aici își spun cuvântul intuiția și adaptabilitatea la fiecare situație particulară.
Secretele din atelier
Cele mai multe operațiuni de realizare a unei scări se petrec în atelier. Uneori, sunt construite efectiv acolo, la “scară” 1/1; așa se procedează și cu mâna curentă, care trebuie să fie continuă, fluidă. Este riscant să ai încredere completă în dimensiunile din proiect, deoarece rareori situația din teren corespunde cu cea din planuri. Apoi, se transportă la șantier și se montează în formă finală, cu mici reglaje. Bineînțeles, investiția într-un atelier nu este mică. Pe măsură ce experiența se acumulează și sunt acceptate tot mai multe provocări, se simte nevoia cumpărării de utilaje tot mai performante, care la un moment dat se vor amortiza din valoarea lucrărilor executate. Pentru că un utilaj bun înseamnă timp folosit eficient, costuri mai mici și calitate superioră. Acestea înseamnă competitivitate, pe o piață care nu acceptă eșecuri și nici compromisuri. Beneficiarii care își doresc o scară frumoasă știu ce vor și apreciază calitatea. Pregătirea unui specialist în scări este un proces îndelungat, care necesită ani de pregătire în preajma unui “maestru”. Este nevoie de atenție, implicare și responsabilitate. De multe ori se lucrează în tandem, ceea ce nu este simplu. Cei doi trebuie să își cunoască reciproc tehnicile, semnele, particularitățile, pentru ca totul să se potrivească cu toleranțe minime, astfel încât pe șantier să fie nevoie doar de mici retușuri. Din nefericire, sunt puțin cei care sunt dispuși să pornească pe acest drum către perfecțiune, devenind ucenici și apoi profesioniști în adevăratul sens al cuvântului.
O scară nu înseamnă doar o structură și câteva trepte. O lucrare de mare rafinament poate fi, de exemplu, realizarea unei mâini curente. Treptele și contratreptele pot fi placate cu marmură, ceramică sau piatră, dar mâna curentă trebuie să fie din lemn, ca variantă mai elegantă și cu o priză mai sigură. Esența de lemn folosită este în general stejarul.
Un tâmplar care nu are experiență în domeniul scărilor nu o poate face, pentru că este vorba de o muncă aparte, cu anumite echipamente și tehnici speciale. Aceste mâini curente, de tip Ω (forma secțiunii) sunt realizate în atelierul domnului Gheorghe Predescu din lemn lamelar curbat, prin procedee mecanice. Uneori este nevoie de curbare simplă, în același plan, alteori este vorba de o modelare complexă, tridimensională.
Sunt multe detalii care determină prețul unei scări: dimensiuni, curbe, complexitate, finisaje, cantitatea de manoperă. Contează și calitatea lemnului, dacă este rustic sau fără noduri. Multe scări sunt realizate în prezent cu parchet stratificat gata finisat, ceea ce este foarte bine din perspectiva stabilității și a esteticii; în schimb, poate pune anumite probleme tehnice, mai ales dacă este vorba de o scară în spirală.
”În munca aceasta, o regulă de bază este să fii organizat; dacă lucrezi haotic, cel mai probabil scara va ieși strâmbă și anumite elemente vor trebui refăcute. În plus, scara, ca și pardoselile, se montează atunci când restul lucrărilor au fost deja executate, prin urmare trebuie lucrat cu grijă, să nu se distrugă ce au făcut alții. Este vorba de respectul pentru efortul fiecăruia dintre cei care au contribuit la un proiect de succes.”
Gheorghe Predescu
Info
Lucrări în lemn
Str. Crinului, nr. 1A, Adunații-Copăceni, Giurgiu
E-mail: pgh@lucrariinlemn.ro
Tel.: 0722 733 216 | www.lucrariinlemn.ro