Buna colaborare dintre montatorii de pardoseli și furnizorii de materiale, pe de o parte, iar pe de alta arhitecți și designeri, este un element esențial pentru calitatea unei lucrări, pentru estetica ei și a întregii amenajări. În acest tandem pot apărea și probleme, lucru ce se întâmplă din diverse motive, de cele mai multe ori din cauza unei comunicări defectuoase. În fond, motivele nu sunt relevante, important este să ne facem treaba, iar beneficiarul să fie mulțumit, pentru că el are și cel mai mult de pierdut dacă lucrarea nu iese bine.
Trebuie spus că, pentru un profesionist în domeniul pardoselilor, prezența unui arhitect sau designer pe șantier este extrem de utilă, chiar salutară. Prezența beneficiarului nu este suficientă, pentru că acesta nu cunoaște totdeauna proiectul în amănunțime – de ce s-a optat pentru o anumită soluție tehnică, cum trebuie interpretate anumite detalii, ce lucrări ascunse s-au realizat și ce urmează, astfel încât lucrarea să nu se degradeze până la recepția parțială. Pe șantier mai pot fi și alți constructori, care sunt interesați în principiu de segmentul pentru care au fost contractați, poate nimic mai mult. Una dintre dorințele „arzătoare” ale unui montator de pardoseli este ca pe șantier să fie doar el, cu toate instalațiile puse la punct, cu pereții finisați și șapa turnată corect, cu sistemul de acoperire stabilit, iar singura lui grijă să fie cea de a nu lăsa pete și mizerie în urmă.
Arhitectul este, deci, cel care are puterea de decizie, cu semnătură și ștampilă – acestea vor asigura o recepție fără probleme. El poate fi un aliat al montatorului în discuțiile cu beneficiarul, care este posibil să nu înțeleagă rolul utilizării anumitor materiale, costurile suplimentare, exigențele legislative ș.a.m.d. Furnizorul de materiale și montatorul sunt condiționați să respecte proiectul tehnic și detaliile de execuție, orice modificare făcându-se doar cu aprobarea persoanei decizionale. La fel de adevărat este că o documentație eronată ne afectează direct, iar una prea succintă nu este totdeauna un motiv de bucurie. Există proiecte la care informațiile sunt vagi, în ideea că amănuntele se vor „negocia” la momentul oportun, între beneficiar și aplicator, în funcție și de ceea ce va decide investitorul cu privire la destinația spațiului respectiv și de bugetul disponibil. Este o responsabilitate pe care ne-o asumăm, desigur, dar riscăm să scăpăm din vedere anumite aspecte pe care le cunoaște doar șeful proiectului, care are conexiuni directe cu structuristul, inginerul de instalații, antreprenorul și ceilalți. Dirigintele de șantier ne poate fi de ajutor, dar nu totdeauna, pentru că el îl reprezintă cu precădere pe beneficiar.
Dorința noastră este ca arhitectul să ne înțeleagă munca, dificultățile, dorința de a duce la bun sfârșit o lucrare. Ne străduim să promovăm materialele și tehnicile cu care lucrăm, ne bucurăm enorm când vedem că la evenimentele noastre participă și arhitecți sau designeri. Ei trebuie să ne cunoască, pentru a ști ce oportunități există, ce este posibil și ce nu, care sunt lucrările critice, unde se poate greși. Ne așteptăm să fie exigenți și să ne învețe să devenim mai buni în ceea ce facem. Pentru că și noi le putem arăta cum pot fi mai riguroși în proiectele lor, ce noutăți apar pe piață și pot înfrumuseța o construcție, cum pot obține efecte surprinzătoare cu ajutorul unor suprafețe aparent banale, precum pardoselile.