Montatorii de pardoseli sunt preocupați de toate aspectele legate de suprafața de acoperire, începând cu stabilitatea, umiditatea, temperatura și planeitatea stratului suport, respectiv a șapei sau a planșeului. Mai mult decât atât, consideră importante, pe bună dreptate, temperatura și umiditatea ambientului, parametri de care depinde succesul lucrării executate și rezistența în timp a pardoselii. Nu în ultimul rând, este luată în calcul acustica, transmiterea sunetelor în spațiile abordate sau în cele învecinate. Să discutam în continuare despre aceste lucruri, raportându-ne la soluțiile de izolare termică și fonică oferite de URSA, marele producător de vată minerală de sticlă, ce face parte din grupul Etex.
Pardoseala este parte integrantî din clădire, iar starea ei depinde de tot ceea ce se întâmpla acolo:
- cât de stabile sunt elementele de construcție;
- care sunt parametrii ambientali (temperatura, umiditate, zgomot);
- nivelul de trafic;
- întreținere și renovări;
- materialele folosite ș.a.m.d.
Soluțiile de termoizolare utilizate în acel imobil influențează decisiv calitatea pardoselilor și durata lor de viața, deoarece variațiile de temperatură și umiditate sunt probabil cei mai mari dușmani ai pardoselilor. De fonoizolare depinde gradul de confort pe care urmărim să îl obținem, pentru noi și pentru vecinii noștri. Iată câteva situații în care tipul și calitatea acestor soluții sunt importante, atât în momentul realizarii pardoselilor, cât și în timpul expoloatării acestora:
Umiditatea și temperatura în timpul montajului
În majoritatea situațiilor (mai ales în cazul pardoselilor din lemn, mai puțin la placările cu ceramică și piatră), este necesar ca umiditatea stratului suport la montaj sa fie de cel mult 3% CM, iar temperatura acestuia de minimum 15 – 18 °C. Sunt numeroase cazurile în care lucrările de pardoseli au eșuat din cauza faptului că dedesubt au fost spații neîncălzite, cu temperaturi mult sub cele propice montajului cu produse în formă umedă, iar planșeul respectiv nu era
izolat termic. În cazuri de acest gen, lucrarea este compromisă – pot apărea crăpături în șapă, desprinderi, umflarea parchetului etc.
Chiar și în situația pardoselilor flotante (laminat, LVT) este obligatoriu ca stratul suport să nu aibă umiditate în exces. Aceasta umiditate poate proveni atât din ultimul strat de șapa turnat, cât și din structura construcției. Iată un caz în care termoizolarea cu vată minerală de sticlă de la URSA se dovedește extrem de benefică, deoarce acest material permite migrarea naturală a vaporilor de apă. Mai mult decât atât, produsele URSA asigură păstrarea unei temperaturi
optime constante în încăperi, ridicând nivelul punctului de rouă – deci nu se va forma condens în interiorul structurilor, iar finisajele interioare sunt în siguranță, chiar dacă sunt unele impermeabile. Montatorii de pardoseli urmăresc să aibă în general o temperatură ambientală de 18 – 25°C pe timpul lucrului și ulterior.
Umiditatea și temperatura ambientală în timpul utilizării construcției
Tranzitul natural al vaporilor de apă între interiorul și exteriorul casei este benefic pentru întreaga construcție și în timpul exploatării acesteia. O umiditate ambientală de 45 – 55 %
este sănătoasă atât pentru locatari, cât și pentru rezistența în timp a materialelor hidrofile utilizate la structuri și finisaje (mortare, betoane, lemn), care în condiții optime nu acumulează tensiuni interne provocate de contracții și dilatări și nici nu sunt afectate de dezvoltarea microorganismelor sau mucegaiurilor.
Valorile mai mici ale umidității relative a aerului dezhidratează materialele, iar cele mari le afectează prin excesul de apă în stare lichidă care se acumulează. În cazul unei case slab izolate, condensul se formează pe suprafețele cele mai reci, deci pe pardoselile sau pereții care dau spre exterior, ori în interiorul lor, cu consecințele deja știute. O casă eficientă energetic, cu o temperatură relativ constantă indiferent de anotimp, este mai bine protejată de degradare.
Termoizolația cu vată minerală de sticlă permite păstrarea temperaturilor optime. Acest lucru este valabil inclusiv în cazul caselor de vacanța, folosite sezonier ori care ramân timp îndelungat nefolosite.
Izolație fonică și acustică a pardoselilor
Confortul general înseamnă și controlul asupra sunetelor provenite din exterior, al celor care se îndreaptă spre exterior, asupra ecourilor și reverberațiilor. Pentru fiecare, URSA are soluții, deoarece vata minerală de sticlă are calitați fonoabsorbante de excepție. Sunetele venite din exterior și cele emise spre exterior sunt oprite cu ajutorul materialelor termo și fonoizolante furnizate de URSA. Izolarea tavanului cu vata minerală de sticlă este o metodă des întâlnita în acest scop. Mai mult decât atât, acest producator are soluții pentru izolații fonice la impact care aplicate sub pardoseala, în sistem de dală flotantă, opresc zgomotele către spațiile de dedesubt – cu faimoasa gamă URSA TSP. Mai avem la dispoziție produsul URSA TSP/Ge care este folosit inclusiv pentru săli de cinema sau de spectacole, spații la care acustica interioară este foarte importantă, ori pentru mascarea instalațiilor de climatizare.
URSA GLASSWOOL include mai multe variante de vată de sticlă cașerată sau necașerată, pentru planșee sau pardoseli, utilizate în domenii rezidențiale, industriale, instituții, case de lemn,
unități sanitare sau de învățământ etc. Iata câteva soluții oferite:
- Izolarea peste planșeu – când se poate interveni peste planșeu, sunt folosite plăci din vată minerala de sticlă de mare densitate URSA TSP, sub o șapă flotantă armată. Acestea au rolul de a proteja spațiile unui imobil de zgomotele de impact provenite de la vecinii de deasupra (pași, obiecte căzute pe pardoseală, mutarea unor obiecte etc.). Bineînțeles, beneficiarii se bucură și de faptul că pierderile de căldură sunt reduse considerabil, chiar și cu un strat de câțiva centimetri grosime. În cazul în care deasupra este un spațiu mai slab încălzit, facturile pentru climatizare sunt mult mai mici.
- Izolarea pardoselii unui pod nelocuit – o dușumea simplă nu este suficientă pentru a limita pierderile de căldură spre acoperiș, prin urmare sunt necesare materiale termoizolante precum URSA Glasswool SF 34, SF 38 sau DF 40. Acestea asigură și o protecție fonică împotriva zgomotelor de la nivelul acoperișului (de pildă sunetul ploii sau grindinei).
- Izolarea sub planșeu – atunci când, din diverse motive, izolarea nu este posibilă în spațiul de deasupra, se poate interveni la nivelul tavanelor, folosind vata minerală de sticlă în plafoane suspendate sau sisteme de gips-carton. În acest scop, pot fi folosite produsele speciale pentru suprafețe orizontale: URSA Glasswool DF 40 sau Plus Ab (cașerate cu folie de aluminiu).
URSA România SRL
021 269 0663
assistance.romania@ursa.com
www.ursa.ro