Lucrări în lemn
Realizarea unei scări este totdeauna o lucrare personalizată, în care trebuie să se țină cont de o multitudine de aspecte: dimensiunile spațiului alocat, unde se amplasează prima și ultima treaptă, raportul optim între dimensiunile treptei și contratreptei, forma scării, tipul de structură ales (lemn, beton, metal sau combinații între acestea), normativele în vigoare ș.a.m.d. Lemnul este un material frecvent folosit, fie că este vorba de întreaga scară, fie că vorbim doar de trepte, baluștri sau mână curentă. Pentru a obține maximum de confort și siguranță, dar și pentru a ne bucura de estetica unei scări, care deseori devine un element important de arhitectură interioară, este nevoie de tehnica și experiența unui meșter adevărat. Din păcate, specialiștii în scări sunt tot mai rari, dar există în zona Bucureștiului cineva care se poate mândri cu un portofoliu de lucrări impresionant ca design și calitate. Ne referim la domnul Gheorghe Predescu, cu o experiență de peste 50 de ani în prelucrarea lemnului, în speță execuția de scări personalizate.
Mâna curentă în tridimensional
O lucrare de mare rafinament poate fi, de exemplu, realizarea unei mâini curente pentru o scară cu structură de beton și balustradă metalică, așa cum se optează tot mai des la casele cu o anumită ținută estetică. Treptele și contratreptele pot fi placate cu marmură, ceramică sau piatră, dar mâna curentă trebuie să fie din lemn, ca variantă mai elegantă și cu o priză mai sigură. Esența de lemn folosită este în general stejarul. Un tâmplar care nu are experiență în domeniul scărilor nu poate face această lucrare, pentru că este vorba de o muncă aparte, cu anumite echipamente și tehnici speciale. Aceste mâini curente, de tip Ω (forma secțiunii) sunt realizate în atelierul domnului Gheorghe Predescu din lemn lamelar curbat, prin procedee mecanice. Uneori este nevoie de curbare simplă, în același plan, alteori este vorba de o modelare complexă, tridimensională.
Totul se decide în atelier
Realizarea scării în atelier și montajul efectiv sunt strâns legate între ele. O scară nu poate fi montată în poziția finală de către cineva care nu a participat la procesul de execuție din atelier. Cel care o confecționează are un stil personal de lucru și trebuie să fi lucrat cel puțin câțiva ani cu cel care o montează. Cei doi trebuie să își cunoască reciproc tehnicile, semnele, particularitățile, pentru ca totul să se potrivească cu toleranțe minime, astfel încât pe șantier să fie nevoie doar de mici retușuri.
Un producător poate furniza anumite elemente de scară pentru colaboratori, cu condiția ca aceștia să se cunoască foarte bine și să fie cu toții profesioniști.
De exemplu, domnul Predescu are colaboratori cărora le furnizează elemente pentru placarea scărilor de beton, dar nu mai mult. Scările cu un grad înalt de personalizare se confecționează doar în atelier.
Într-un spațiu larg, dedicat acestui proces, interlocutorul nostru realizează efectiv scara, pe care ulterior o va demonta pentru construcția finală, sau, în cazul unei mâini curente de exemplu, se folosește de o machetă la scară 1/1, după măsurătorile de pe șantier. Este cea mai bună metodă, care nu dă greș. Există și varianta execuției pe CNC cu cotele din proiectul realizat de arhitect, dar nu avem nicio garanție că structura de beton sau metal existentă respectă cifrele din proiect.
O cromatică dinamică
În ultimul timp, beneficiarii doresc tot mai des scări cu o cromatică mai dinamică, cu contraste care să înfrumusețeze această cale de acces dintre niveluri. Astfel, indiferent dacă structura scării este una din beton, lemnul poate fi colorat în două sau trei nuanțe, cu lacuri transparente sau straturi de acoperire mai opace. Este și o modalitate mai bună de a spori vizibilitatea asupra componentelor scării. Iată imagini cu niște baluștri negri sau albi, strunjiți astfel încât să aibă o siluetă mai delicată, mai zveltă, oarecum în stilul caselor americane din epoca victoriană. Este o lucrare nu foarte simplă – în primul rând, pentru că este nevoie de CNC-uri foarte bine calibrate, dacă se dorește o lucrare fără prea multe fragmentări și accesorii, care nu prea avantajează estetic. Culorile se obțin doar cu lacuri și vopsele de cea mai bună calitate (Bona și Sikkens, în cazul de față). „Dacă vrei să obții ceva de calitate, pentru o lucrare cu un anumit grad de rafinament, trebuie să apelezi la cei mai buni producători de lacuri. Costurile sunt absolut justificate.”, arată domnul Predescu.
Astfel, beneficiarii aleg uneori să folosească aceste produse și pentru alte elemente decorative interioare din lemn (grinzi, lambriuri, stâlpi etc.), obținând o amenajare unitară.
Un preț corect
Prețul unei scări depinde de multe – de mărime, de faptul că este sau nu în spirală, cu contururi rotunde și pe interior și pe exterior. Acești parametri stabilesc gradul de complexitate și de manoperă, iar cel care fabrică scara stabilește în funcție de ele prețul final. „Chiar dacă fiecare lucrare are specificul ei, mi-am întocmit cu aproximativ 10 ani în urmă un tabel, pentru mine, cu operațiunile importante și prețurile corespunzătoare, astfel încât munca mea să devină eficientă, să nu ies în pierdere.”, ne mărturisește domnul Predescu.
„Am stat luni de zile și mi-am făcut calculele, astfel încât să fie în același timp niște prețuri corecte, accesibile. Desigur, cu timpul, am adaptat aceste prețuri, pentru că și costurile au crescut, pe toate planurile. Totul depinde și de calitatea lemnului, dacă este rustic sau fără noduri. Iar eu, personal, prefer să lucrez doar lamelă continuă, fără segmentare, în afară de situația în care mi se cere așa ceva.”, adaugă domnia sa. Multe scări sunt realizate în prezent cu parchet stratificat gata finisat, ceea ce este foarte bine din perspectiva stabilității și a esteticii; în schimb, poate pune anumite probleme tehnice, mai ales dacă este vorba de o scară în spirală.
În munca aceasta, o regulă de bază este să fii organizat; dacă lucrezi haotic, cel mai probabil scara va ieși strâmbă și anumite elemente vor trebui refăcute. În plus, scara, ca și pardoselile, se montează atunci când restul lucrărilor au fost deja executate, prin urmare trebuie lucrat cu grijă, să nu se distrugă ce au făcut alții. Este vorba de respectul pentru efortul fiecăruia dintre cei care au contribuit la un proiect de succes.
Lucrări în lemn:
Str. Crinului, nr. 1A,
Adunații-Copăceni, Giurgiu
E-mail: pgh@lucrariinlemn.ro
Tel.: 0722 733 216
www.lucrariinlemn.ro