Pe 2 noiembrie 2023, Executiv Trading, distribuitor oficial WAKOL în România, a organizat la București un nou seminar cu demonstrații practice despre montarea pardoselilor. De această dată, au fost puse în evidență produsele destinate pregătirii stratului suport și aplicării pardoselilor din PVC, linoleum, LVT, laminat, SPC, lemn și altele. La eveniment au fost invitați montatori și distribuitori din domeniu, care au constituit o asistență specializată extrem de interesată și interactivă. Pe 31 octombrie, echipa Executiv Trading a fost prezentă la Cluj-Napoca, unde a susținut un eveniment similar.
La seminar au participat, din partea Executiv Trading, domnii Joachim Cronauer (administrator) și Robert Ciatlos (reprezentant vânzări și responsabil cu suportul tehnic), respectiv specialistul firmei producătoare WAKOL – Alexandru Cristache din Germania. Seminarul a fost organizat în parteneriat cu producătorul de pardoseli Gerflor, ale cărui produse au fost montate în cadrul demonstrațiilor practice.
Produsele puse în operă
Expunerea a început cu pregătirea stratului suport: primerul concentrat WAKOL D 3004, care facilitează montajul pe o mare varietate de materiale – șape de ciment, de sulfat de calciu, magneziu sau asfalt, inclusiv pe plăci ceramice, terrazzo sau lemn. Pentru uniformizarea de nivel a stratului suport și mici reparații, a fost recomandat WAKOL Z 645, un produs pe bază de ciment care poate fi aplicat în strat de până la 5 cm grosime și are o emisie redusă de praf, ceea ce ușurează munca aplicatorului. În continuare, a fost turnată o șapă autonivelantă WAKOL Z 680, care poate fi folosită ca strat suport pentru pardoseli elastice și textile, în strat de până la 10 mm. Este o șapă rezistentă la poansonare și scaun cu rotile, de asemenea cu emisii reduse de pulberi și VOC. Diferite tipuri de pardoseli elastice și textile au fost lipite demonstrativ cu ajutorul următorilor adezivi WAKOL:
n D 3320 – adeziv în dispersie acrilică pentru lipirea pardoselilor din PVC, textile cu suport din PVC, cauciuc, LVT și alte tipuri de vinilice, pentru straturi suport absorbante și neabsorbante;
n D 3307 – adeziv polimeric în dispersie pentru pardoseli elastice și textile pentru suprafețe absorbante;
n D 3304 – adeziv polimeric în dispersie pentru linoleum și plută;
n D 3210 – adeziv de contact pe bază de apă, fără solvenți, pentru pardoseli textile, din PVC, vinilice, cauciuc, plinte din PVC flexibil, profile pentru scări și altele;
n MS 550 – adeziv silanic pentru pardoseli elastice, inclusiv linoleum și gazon artificial, fără solvenți și rezistent la umiditate;
n DL 3365 – adeziv în dispersie cu fibre pentru pardoseli elastice și textile conductive (PVC, LVT, vinil, cauciuc, linoleum, mochetă etc.).
Din experiența producătorului
În cadrul expunerilor și demonstrațiilor practice, reprezentantul WAKOL Alexandru Cristache a accentuat câteva aspecte importante pentru un montaj de succes, care pot fi utile atât în legătură cu produsele prezentate aici, cât și în general, oricare ar fi materialele folosite, detalii care țin de meseria de montator.
Aceasta cu atât mai mult cu cât un strat suport pentru pardoseli elastice trebuie să aibă uneori o rezistență mecanică performantă și, totdeauna, o planeitate excelentă, deoarece orice gaură sau denivelare se observă la stratul final. Iată câteva dintre aceste aspecte:
n Foarte important este transferul umidității/apei între diferitele componente ale sistemului de pardoseală în timpul proceselor de uscare (mortarul pentru reparații, șapa autonivelantă, amorse, adezivi), astfel încât lucrarea să nu întâmpine probleme în anumite condiții de temperatură și umiditate a aerului, iar aderența dintre straturi să fie cea optimă. Alexandru Cristache le-a împărtășit participanților experiențe pe diferite șantiere din Europa sau alte zone ale lumii, ale sale sau ale colegilor, cu diferite condiții de mediu. Adezivii în dispersie apoasă necesită anumite proceduri de care trebuie să se țină cont, iar bariera de umiditate și tipul de suport (absorbant sau neabsorbant) au un rol decisiv în acest echilibru. Nu în ultimul rând, contează grosimea șapei autonivelante, care înmagazinează o cantitate considerabilă de apă.
n Apa adăugată în exces sau fluiditatea prea mare pot reprezenta o problemă în multe situații – de pildă la rampe (materialul se scurge); prea multă apă în șapa autonivelantă poate afecta calitatea produsului întărit, care nu mai este omogen și, deci, nu mai oferă rezistența potrivită. Fluiditatea recomandată de producător este benefică inclusiv din perspectiva lucrabilității și a dozării corecte de material. Risipa se poate evita printr-un dozaj atent al ingredientelor, fie în cazul bicomponentelor, fie când este vorba despre adaosul de apă. Anumite produse reacționează rapid și este păcat să prepari mai mult decât ai nevoie, aruncând surplusul.
n Organizarea timpului pe șantier trebuie gândită astfel încât produsele puse în operă să își atingă aderența sau uscarea optime în timp util (de regulă noaptea sau în timpul pauzelor lungi), iar șantierul să nu înregistreze sincope. Montatorul trebuie să aibă niște repere de timp clare, astfel încât să știe de unde începe sau continuă o operațiune, unde poate călca fără probleme, unde montajul se poate defășura în siguranță. Acest lucru este util și pentru a stabili de câți oameni este nevoie pentru a executa o anumită operațiune, eficientizându-le munca, în contextul în care există o criză a aplicatorilor pe plan european, atât în Occident, cât și pe piața din estul continentului.
n Abordarea rosturilor – iată o temă foarte rar dezbătută printre montatori; din teama de a le acoperi, apar deseori profile de pardoseală care întrerup continuitatea suprafeței, ceea ce poate fi inestetic. Într-adevăr, există acele rosturi seismice care nu trebuie acoperite cu mortar (ci vor fi marcate cu ajutorul produselor speciale de cauciuc sau metal), dar rosturile de turnare pot fi închise cu produse WAKOL pentru pregătirea stratului suport, fără a fi nevoie de profile de pardoseală.
n Reducerea pulberilor din aer (provenite de la mortare) și a substanțelor organice volatile reprezintă un plus pentru produsele de montaj, aplicatorul fiind primul beneficiar al acestor optimizări. În cadrul întâlnirii, s-a pus și problema ergonomiei muncii, montatorul de pardoseli fiind afectat deseori de probleme ale aparatului musculo-osos (articulațiile, genunchii în special). Cantitatea redusă de praf în suspensie, pentru care mortarele WAKOL sunt recunoscute, este importantă și pentru curățenia locului de muncă.
n Folosirea fiecărui produs pentru scopul stabilit; de exemplu, șapa de reparație și șapa autonivelantă diferă ca formule și utilizări, în contextul în care producătorul încearcă prin produsele sale să obțină costuri cât mai competitive pentru un anumit tip de sistem de pardoseală.
n Temperatura ridicată a mediului și, mai ales, a apei folosite pentru pregătirea materialelor au efecte asupra comportamentului acestora, uneori instantaneu, deoarece în atare condiții se intensifică reacțiile chimice (în țările cu climă excesiv de caldă se folosește chiar apă cu gheață!).
n Aclimatizarea materialelor, controlul umidității aerului – aspecte cunoscute îndeobște de montatori, au fost și ele menționate.
Evenimentul a fost, așa cum am mai remarcat, extrem de dinamic și interactiv. Participanții au putut pune întrebări și și-au împărtășit, la rândul lor, experiența din activitatea pe șantiere: provocări, situații limită, salvarea unor lucrări începute de neprofesioniști, în special în etapa pregătirii stratului suport. Beneficiarii au uneori cerințe particulare pe care montatorii trebuie să le îndeplinească, iar pentru aceasta au nevoie de consultanță din partea producătorilor. În același timp, montatorii au nevoie de materiale cu un comportament predictibil, pe care să se poată baza în condiții uzuale sau particulare. Produsele WAKOL fac parte din segmentul premium, fiind utilizate pe toate meridianele globului, pe șantiere unde se lucrează la un nivel de înalt profesionalism.
Produsele profesionale pentru pardoseli Wakol sunt distribuite exclusiv în România de
SC EXECUTIV TRADING SRL SATU MARE