URSA GLASSWOOL TSP – izolare fonică peste planșeu
Într-o societate agitată, mai ales când ne referim la orașele mari, oamenii sunt tot mai preocupați de acustica imobilelor, de zgomotele care vin din exterior. Dar acestea nu sunt singurele sunete care pot deranja; zgomotele structurale și zgomotele de impact, provenite din interiorul clădirii, pot deveni cel puțin la fel de neplăcute. cunoscutul producător de vată minerală de sticlă URSA are soluții pentru toate tipurile de optimizare acustică a unei clădiri, de la izolații fonice pentru pereți și acoperișuri la izolații tehnice pentru instalații. În cazul pardoselilor, vom vorbi în principiu despre URSA Glasswool TSP.
URSA GLASSWOOL TSP reprezintă plăci din vată minerală de sticlă, de mare densitate, recomandate şi folosite în special pentru izolarea termică şi fonică (la zgomotul de impact) a pardoselilor cu dală flotantă, inclusiv pentru sistemele de încălzire în pardoseală. Fiind vorba despre un produs din vată minerală de sticlă, are un comportament excelent la foc şi, datorită densităţii mari şi compresibilităţii reduse sub sarcină, este folosit inclusiv pentru pardoseli de trafic intens. Poate fi furnizat cu grosimi diferite, în funcţie de necesitate: între 20 şi 50 mm (respectiv 15 – 45 mm sub sarcină). Conductivitatea termică (λD) este 0,033 W/mK.
Aceste zgomote de impact sunt omniprezente într-o clădire multietajată, fie că vorbim de un bloc de locuințe, un hotel sau imobil de birouri. Cauzate, în cele mai multe cazuri, de obiecte scăpate pe jos, pași sau mutarea obiectelor de mobilier, acestea se transmit prin structură în spațiile adiacente, mai ales spre cei de dedesubt. Specialiștii în acustică au ajuns la concluzia că metoda cea mai eficientă de a rezolva această problemă este decuplarea elementelor de construcție, astfel încât vibrațiile sau șocurile produse la nivelul pardoselii să nu se transmită structural mai departe. Problema se poate rezolva, simplu și cu cheltuieli nesemnificative, prin simpla acoperire a pardoselilor cu un sistem de dală flotantă peste un strat de vată minerală URSA Glasswool TSP.
Izolarea fonică a pardoselilor după acest concept este recomandată din motive de confort auditiv și de bună vecinătate, dar are și avantaje termoizolante, fiind vorba de un strat de vată de sticlă care are această proprietate. Este genul de lucrare care poate fi abordată atât în faza de construcție a imobilului, cât și ulterior, atunci când se renovează. În cazul unei clădiri existente, dacă tot trebuie schimbată vechea pardoseală ca strat final, iar pentru noua pardoseală este necesară o șapă de calitate, putem interveni și cu acest strat de vată de sticlă de mare densitate, suficient de rezistentă la compresiune pentru a face față solicitărilor zilnice. Izolarea fonică între etaje nu este deloc o practică nouă. În clădirile vechi, antebelice, încă putem vedea cum sub stratul final de pardoseală se așeza un strat de zgură sau alt material mineral poros, care să absoarbă sunetele și să reducă pierderile de căldură, destul de importante la nivelul pardoselii (până la 15% din totalul pierderilor unei încăperi). Peste acesta era turnată șapa sau un sistem de pardoseală tip terazzo, întregul sistem ajungând la grosimi considerabile, de 20 cm și chiar mai mult. Din fericire, azi nu mai trebuie să apelăm la această soluție, care ridică mult cota pardoselii și încarcă structura clădirii. Cu doar câțiva centimetri de vată minerală densă dar ușoară, se obțin rezultate spectaculoase, perfect ecologice. Eticheta Blue Angel, prezentă pe produsele URSA, confirmă eficiența energetică și impactul minim al produsului asupra mediului. Sistemul este suficient de adaptabil pentru a aborda orice formă a încăperii, oricât de complexă, pentru toate tipurile de spațiu: baie, bucătărie, living, dormitor, holuri etc. Practic, vata minerală de sticlă poate acoperi toată suprafața utilă a unui etaj. Dezvoltatorii responsabili apelează la aceste materiale performante pentru că ele reprezintă în fond o investiție, pe care beneficiarii le apreciază și sunt dispuși să plătească prețul optimizărilor unui proiect.
Etapele de lucru sunt simple, nu foarte diferite de cele ale execuției unui strat suport de pardoseală în sistem clasic:
- Se prelucrează stratul suport (placa de beton), astfel încât să fie curat și relativ drept – dedesubt nu se formează spații, iar stratul de vată minerală apare ca o suprafață regulată, plană.
- Se instalează o bandă perimetrală pentru pereți, care să întrerupă transmiterea sunetului către structura construcției (neapărat bucată separată).
- Se poziționează plăcile termoizolante URSA GlASSWool TSP (evitând imbinările în cruce), cât mai apropiate unele de celelalte, pentru a obține cele mai bune rezultate acustice și termice.
- Se așază o folie de polietilenă, care separă și protejează vata minerală de scurgerea mortarului turnat deasupra. Îmbinările se lipesc cu bandă adezivă astfel încât să se obțină o protecție continuă, fără cute și etanșă.
- Se prepară șapa, în care se adaugă opțional fibre de sticlă pentru armare, și aceasta se toarnă peste folia de polietilenă, nivelând bine. În funcție de suprafață, se lasă rosturi de dilatare care să reducă tensiunile interne ale materialului. În cazul unor sarcini mai mari pentru pardoseală, se poate arma șapa cu plasă de oțel, așezată pe poziție înainte de turnarea mortarului. Înălțimea șapei trebuie să fie de cel puțin 5 cm și depinde de caz, de încărcările prevăzute în proiect ori de faptul că există sau nu încălzire în pardoseală. Șapa se poate nivela eventual prin elicopterizare, asigurând astfel uniformizarea perfectă. Deasupra se poate interveni cu orice tip de strat final – parchet, laminat, gresie, PVc etc., tipul de acoperire neinfluențând gradul de percepție sonoră a celor de dedesubt.
Prin modul în care este conceput acest sistem, se creează o barieră împotriva propagării zgomotelor către spațiile inferioare. Practic, vata minerală atenuează prin absorbție undele sonore, inclusiv cele structurale, de impact. URSA Glasswool TSP este la fel de utilă și în cazul structurilor sau planșeelor din lemn, caz în care poate fi folosită, în loc de șapă umedă, o șapă uscată cu nut și feder. Grosimea stratului de vată minerală este cel recomandat de producător, în raport cu intensitatea sunetelor care intervin.
Alte variante de izolare termică și fonică a pardoselilor și planșeelor cu URSA:
- Izolarea pardoselii unui pod nelocuit – o dușumea simplă nu este suficientă pentru a limita pierderile de căldură, prin urmare sunt necesare materiale termoizolante precum URSA Glasswool SF 34, SF 38 sau DF 40. Acestea asigură și o protecție fonică împotriva zgomotelor de la nivelul acoperișului (de pildă sunetul ploii sau grindinei).
- Izolarea sub planșeu – atunci când, din diverse motive, izolarea nu este posibilă în spațiul de deasupra, se poate interveni la nivelul tavanelor, folosind vată minerală de sticlă în plafoane suspendate sau sisteme de gips-carton. În acest scop, pot fi folosite produsele speciale pentru suprafețe orizontale: URSA Glasswool DF 40 sau Plus AB (cașerate cu folie de aluminiu).
- Izolarea plafoanelor de la garaje, subsoluri, beciuri sau spații de lucru – în acest caz, vă propunem plăcile URSA TERRA 62 Ph, complet hidrofobe și neinflamabile.
Sunt cașerate pe o parte cu împâslitură dublă din fibră de sticlă de culoare albă și pe partea cealaltă cu împâslitură din fibră de sticlă de culoare galbenă. Montajul se face simplu și ușor, folosind dibluri sau adezivi pentru montajul sistemelor cu plăci de vată minerală. cașerajul din fibră de sticlă de culoare albă poate rămâne aparent, nefiind necesară finisarea suplimentară, iar spațiul beneficiază de o excelentă absorbție fonică.
URSA România
Bd. Ficusului nr. 14A, Sector 1, Bucuresti
Tel.: 0040 21 269 0663; Fax: 0040 21 269 0664
Email: assistance.romania@ursa.com
www.ursa.ro