O pardoseală stabilă, de calitate, se poate păstra doar într-o construcție în care temperatura și umiditatea sunt menținute sub control permanent, atât în faza de montaj, cât și în timpul exploatării. Un mediu ambiant excesiv degradează finisajele într-un ritm accelerat, mai ales dacă variațiile sunt frecvente. De asemenea, trebuie spus că pardoseala poate avea o contribuție majoră la confortul acustic al interioarelor atunci când este vorba de zgomote de impact, uneori și dacă este nevoie de atenuarea zgomotelor venite din exterior. Acest aspect trebuie luat în considerare holistic, împreună cu toate celelalte elemente de construcție, pornind de la planșee. Pentru orice lucrare de izolare/optimizare termică și fonică, putem folosi produse din vată minerală de sticlă oferite de URSA, unul dintre marii producători europeni pe acest domeniu, cu o cotă de piață importantă și în România.
Vata minerală de sticlă este considerată în prezent una dintre cele mai sigure și ecologice soluții de eficientizare energetică a unei construcții, cu posibilități nelimitate de utilizare datorită flexibilității și permeabilității la vapori. Ea constituie practic o barieră termică și fonică între interiorul și exteriorul locuinței, chiar între diferite spații ale unui imobil, dar fără a aduce cu sine dezavantajele altor materiale, precum impermeabilitatea sau inflamabilitatea. Este o soluție ingenioasă, la care nu se ia în calcul materialul propriu-zis, ci spațiile create de el și distribuția acestora. Sticla, materialul de bază, are o conductivitate termică relativ mare (λ= 1 W/mK, cam ca a betonului); ceea ce conferă acestui material unicitate este însă modul în care este realizat, prin prelucrarea sub formă de fibre extrem de subțiri, îmbinate cu ajutorul unor lianți, astfel încât capătă o textură asemănătoare lânii. Are o capacitate excelentă de a termoizola, dar nu și dezavantajele materialelor organice (biodegradabilitatea, sensibilitatea la apă, vulnerabilitatea la insecte etc.). Materialul termoizolant devine astfel aerul înglobat în această rețea densă, iar aerul are o conductivitate termică de 0,024 W/mK, una dintre cele mai bune, mai ales că… aerul este gratuit. Felul în care sunt dispuse aceste fibre limitează extrem de mult fenomenul de convecție naturală a căldurii în interiorul materialului, între fibrele de sticlă și aer, dar există o circulație minimă a aerului care permite transferul de vapori. Această ultimă particularitate este și ceea ce diferențiază vata minerală de sticlă de alte materiale termoizolante de pe piață, care au o permeabilitate redusă, favorizând apariția unor fenomene extrem de neplăcute, precum umiditatea excesivă a aerului interior, igrasia, mucegaiul, ciupercile etc., cu consecințe asupra întregii construcții. O pardoseală din lemn, de exemplu, va avea o durată de viață mult mai mare într-o clădire în care există un trensfer de umiditate natural între interior și exterior; stratul suport va fi mult mai puțin afectat de vaporii din aer, ca și lemnul, care este un material higroscopic. Din perspectiva fonică, vata minerală acționează ca un absorbant ideal al zgomotelor nedorite; sunetele, care sunt unde materiale, ce se transmit prin aer, odate intrate în această rețea de fibre, își atenuează energia considerabil, uneori până la limitele percepției urechii umane. Vata de sticlă este, de asemenea, incombustibilă, ceea ce o transformă într-o bună metodă de protecție în caz de incendiu, întârziind propagarea focului.
Produsele URSA au toate toate caracteristicile superioare ale vatei minerale de sticlă și mai mult decât atât.
Conductivitatea termică a materialului în ansamblu este excepțională (0, 032 – 0, 040 W/mK, în funcție de produs), și pot fi folosite diverse variante cașerate care optimizează unele caracteristici precum controlul umidității, portanța, ușurința punerii în operă sau finisării. Datorită implementării celor mai noi cercetări și tehnologii, URSA poate optimiza amprenta verde a clădirilor termoizolate, contribuind la obținerea unui certificat nZEB (Nearly Zero-Energy Builfing). Produsele din gama BIOnic nu conțin substanțe ce distrug stratul de ozon sau potențează efectul de seră al atmosferei – clorofluorocarburi, hidrofluorocarburi sau hexafluorură de sulf și, astfel, pot fi considerate perfect ecologice, fiind obținute integral din materii prime naturale. După încheierea unui ciclu de utilizare, vata minerală de sticlă URSA poate fi reciclată integral, pentru a obține noi produse de gen.
URSA ne oferă mai multe posibilități de a rezolva izolarea termică și fonică a pardoselii:
- Izolarea peste planșeu: atunci când se poate interveni aici, sunt folosite plăci din vată minerală de sticlă de mare densitate URSA TSP, sub o șapă flotantă armată.
Acestea au rolul de a proteja spațiile unui imobil de zgomotele de impact provenite de la vecinii de deasupra (pași, obiecte căzute pe pardoseală, mutarea unor obiecte, încălzire în pardoseală etc.). Bineînțeles, beneficiarii se bucură și de faptul că pierderile de căldură sunt reduse considerabil, chiar și cu un strat de câțiva centimetri grosime. În cazul în care desupra este un spațiu mai slab încălzit, facturile pentru climatizare sunt mult mai mici.
- Izolarea pardoselii unui pod nelocuit: o dușumea simplă nu este suficientă pentru a limita pierderile de căldură, prin urmare sunt necesare materiale termoizolante precum URSA Glasswool SF 34, SF 38 sau DF 40. Pentru oricare am opta, acestea asigură și o protecție fonică împotriva zgomotelor de la nivelul acoperișului (de pildă sunetul ploii sau grindinei), către spațiile locuite.
- Izolarea sub planșeu: atunci când, din diverse motive, izolarea nu este posibilă în spațiul de deasupra, se poate interveni la nivelul tavanelor, folosind vată minerală de sticlă în plafoane suspendate sau sisteme de gips-carton. În acest scop, pot fi folosite produsele speciale pentru suprafețe orizontale: URSA Glasswool DF 40 sau Plus AB (cașerate cu folie de aluminiu).
- Izolarea plafoanelor de la garaje, subsoluri, beciuri sau spații de lucru: în acest caz, vă propunem plăcile URSA TERRA 62Ph, complet hidrofobe și neinflamabile. Sunt cașerate pe o parte cu împâslitură dublă din fibră de sticlă de culoare albă și pe partea cealaltă cu împâslitură din fibră de sticlă de culoare galbenă. Montajul se face simplu și ușor, folosind dibluri sau adezivi pentru montajul sistemelor cu plăci de vată minerală. Cașerajul din fibră de sticlă de culoare albă poate rămâne aparent, nefiind necesară finisarea suplimentară, iar spațiul beneficiază de o excelentă absorbție fonică.
URSA România
Bd. Ficusului nr. 14A,
Sector 1, Bucuresti
Tel.: 0040 21 269 0663; Fax: 0040 21 269 0664