Anuala de Arhitectură organizată de OAR București a fost una dintre puținele manifestări de anvergură din domeniul construcțiilor desfășurate în această perioadă a pandemiei, străduindu-se să semnaleze și să dezbată temele importante ale momentului – când era nevoie mai mult de comunicare decât acum, când ne-am confruntat cu o provocare absolut specială, cu consecințe importante pentru societate, economie, pentru modul de a utliza spațiul construit? Ediția 2020 a avut loc în plină pandemie, cu adaptarea necesară (parțial online), iar ediția de anul acesta a început deja printr-o serie de manifestări, pentru ca în toamnă, în octombrie, să fie momentul culminant, Gala de premiere. Revista noastră este și anul acesta prezentă la evenimentele Anualei de Arhitectură București, în calitate de partener media, așa cum o face de aproape un deceniu.
Anuala nu înseamnă doar concursul de proiecte și gala premiilor, ci și o serie de manifestări conexe care pun în discuție temele importante ale momentului; sunt promovate, de asemenea, acele evenimente independente care prezintă interes pentru branșa arhitecților și organizația lor. În iulie, sunt prevăzute două workshop-uri care reflectă preocupările acestora: actualizarea Legii 184/2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect, respectiv colaborarea dintre arhitecți și specialiștii pentru respectarea standardului nZEB, care a intrat în vigoare complet la începutul acestui an.
Worksop-ul privind actualizarea Legii 184/2001 se va desfășura pe 14 iulie 2021 ora 16.00, cu participarea grupului de lucru din cadru OAR București, fiind transmis live pe pagina de Facebook a organizației, iar înregistrarea postată ulterior pe contul Youtube al Anualei. Moderator va fi domnul Emil Ivănescu, Președintele OAR București, iar evenimentul va urmări legislația similară din alte țări, modificările pe care le-a suferit această lege românească și cele care vor interveni în 2021, deficiențele existente și direcțiile care trebuie urmărite.
Workshop-ul „Cum gândim o casă nZEB” va avea loc pe 16 iulie 2021, orele 10.00 – 14.00 la Building Knowledge Hub Romania din cadrul INCD URBAN-INCERC și va dezbate elementele principale ale legislației respective: definirea conceptului nZEB pentru clădiri de locuit (pe elemente de anvelopă și pe ansamblul clădirii), interpretarea indicatorilor de performanță, elemente de bilanț termic, principii pentru calculul necesarului de energie, evaluarea indicatorilor de performanță energetică, utilizarea resurselor regenerabile pentru acoperirea necesarului de energie, cerințe pentru elaborarea raportului tehnic, factori de conversie a energiei, detalii de proiectare și execuție nZEB.
Anuala de Arhitectură este un eveniment complex dedicat arhitecților din România, fiind o ocazie pentru aceștia, dar și pentru toți cei implicați în sectorul construcțiilor, să colaboreze pentru a crește calitatea în acest domeniu sub toate aspectele. Manifestarea de anul acesta este una jubiliară, deoarece în această vară se împlinesc 20 de ani de la înființarea Ordinului Arhitecților din România.
Cu două decenii în urmă, la teatrul Național din București circa 900 de arhitecți din întreaga țară participau la Conferința Națională de constituire a OAR, iar pe 8 octombrie același an, în Sala Frescelor din cadrul UAUIM, se puneau bazele filialei Teritoriale București a ordinului. În cadrul organizației bucureștene se desfășoară mai multe programe dedicate arhitecților, pe teme dintre cele mai diverse, de la antreprenoriat, stagiatură și lucrul în administrație, la concursuri, mediere sau comunicare. Anuala de Arhitectură 2021 și-a propus, printre altele, organizarea unei serii de evenimente dedicate împlinirii celor 20 de ani ai OAR și lansarea unui ghid de arhitectură de tip hartă digitală pentru Capitală.
Pentru a fi la curent cu noutățile
și următoarele evenimente,
puteți accesa:
www.anuala.ro
www.oar-bucuresti.ro
Facebook: anuala.arhitectura
Revista noastră este partener tradițional al evenimentelor organizate în cadrul Anualei de Arhitectură București, la care particianții primesc gratuit ultima ediție a publicației.