Casa de lemn modernă este o construcție cu amprentă redusă de carbon și extrem de performantă din perspectiva eficienței energetice, iar acest lucru se datorează în bună măsură materialelor termoizolante folosite, în special vatei minerale. Vata minerală de sticlă poate fi utilizată la majoritatea elementelor de construcție: pereți de exterior sau de compartimentare, planșee, mansarde, acoperișuri. Important este ca, în fiecare caz, să se folosească varianta optimă, astfel încât beneficiarul să se bucure de toate avantajele acestui material excepțional. Mai mult decât atât, este necesar ca arhitectul, beneficiarul, dirigintele de șantier și ceilalți actori implicați în proiect să opteze pentru un brand recunoscut, care oferă maximum de calitate și siguranță, deoarece casa de lemn are o serie de particularități ce nu pot fi neglijate. Iată de ce vă propunem să vorbim despre proprietățile și avantajele folosirii produselor URSA, recunoscute pe piața românească și mondială pentru calitatea reală asigurată.
Termoizolarea unei case de lemn este necesară nu doar spre exterior, ci și între spațiile interioare. Planșeele și pardoselile trebuie neapărat izolate termic și ele, acestea înregistrând transferuri de căldură importante – peste 10% din pierderi se petrec la nivelul pardoselii peste sol, iar dacă vorbim de planșeele de la nivelurile superioare, pierderile se pot ridica la 25 % și chiar mai mult. Aerul cald are tendința de a urca, ceea ce face ca planșeul să se încălzească, fiind și mai vulnerabil la transferul termic cu spațiul de deasupra. Probleme pot apărea nu doar iarna, ci și vara, când dorim să menținem o temperatură scăzută în locuință. La nivelul planșeului pot exista multe zone vulnerabile, prin care se pierde căldura – punți termice sau străpungeri pentru instalații, prin urmare, termoizolarea trebuie realizată cu mare responsabilitate și atenție la orice detaliu.
Iată de ce trebuie găsită o metodă performantă de eficientizare energetică, fie că vorbim de o casă nouă, cu termoizolația prevăzută prin proiect, fie în cazul unui planșeu de lemn la o casă veche, dar care inițial nu avea prevăzută o termoizolație optimă.
În cazul vatei minerale de sticlă, avem avantajul că este un material extrem de ușor, care nu încarcă structura clădirii, iar montajul se face folosind în mare măsură elementele de construcție existente – cel mai frecvent spațiul dintre grinzile planșeului. Astfel, costurile pentru realizarea termoizolației scad semnificativ, iar eficiența este maximă, lemnul fiind și el un material cu inerție termică mare. În plus, fiind elastică și comprimabilă, vata de sticlă este ușor de utilizat chiar și în spații neregulate, spre deosebire de alte materiale rigide.
Fonoizolarea este un alt parametru de evaluare a calității unui material termoizolant, cu efecte importante asupra confortului locuirii. Vata minerală are această proprietate incontestabilă: absoarbe sunete nedorite, contribuind la confortul acustic al locuinței. Poate fi vorba de sunete de frecvență înaltă, de zgomotele emise de instalațiile sanitare ori de încălzirea în pardoseală, ori de zgomote de impact care îi deranjează pe toți cei aflați în casă, mai ales în spațiul de dedesubt.
Nu trebuie să neglijăm nici comportamentul la foc, în contextul în care casele de lemn au această vulnerabilitate, chiar dacă s-a realizat o ignifugare profesională. Din această perspectivă, vata minerală de sticlă este exemplară – clasa de combustibilitate A1 în care este încadrat orice vată minerală de la URSA ne oferă mai multă siguranță: nu permite propagarea focului, nu formează picături, nu întreține arderea și nu se emană fum toxic. Se poate considera că vata minerală de sticlă este o barieră în calea extinderii incendiului, ceea ce ne oferă mai multă siguranță și, de ce nu, un avantaj în negocierea primelor de asigurare.
Calitatea aerului interior este, de asemenea, un element important de care trebuie să ținem cont când alegem materialul termoizolant. În primul rând, ne gândim la umiditatea relativă a aerului și problemele de sănătate care pot apărea pornind de la aceasta, fie că vorbim de un aer uscat, fie de unul foarte umed. În plus, aerul umed poate condensa pe suprafețele reci, la nivelul finisajelor pereților, dar și în interiorul termosistemului, cauzând dezvoltarea de microorganisme (mucegai, bacterii, ciuperci etc.); toate acestea pot fi evitate folosind vată minerală de sticlă, recunoscută pentru permeabilitatea sa la vapori. Calitatea aerului interior este dată și de tipul lianților folosiți la fabricarea saltelelor de vată minerală de sticlă. URSA a dezvoltat două tehnologii de fabricare mai ecologice, cu impact minim asupra sănătății utilizatorilor. Tehnologia Lignin presupune lianți pe bază de lignină, o clasă de polimeri naturali, prezenți în toate plantele, iar URSA BIOnic este o gamă de produse ce nu conțin substanțe distructive pentru stratul de ozon sau care potențează efectul de seră asupra atmosferei.
Produse obținute cu tehnologia Lignin
- URSA SF 32 – saltea autoportantă din vată minerală de sticlă, cu excepționale calități termoizolante, folosită pentru izolarea termică și fonică a acoperișurilor înclinate, a pereților pe structură de lemn, a podurilor și a mansardelor. Este un produs sustenabil, fabricat cu tehnologia Lignin, ambalat în role și comprimat în raport 1:2,8.
- URSA SF 34 – saltea din vată minerală de sticlă, autoportantă, marcată pe una din fețe, ambalată în role și comprimată în raport de 1:4. Produs sustenabil, fabricat cu tehnologia Lignin, conceput pentru izolarea termică și fonică a acoperişurilor înclinate, a mansardelor, a pereților depărțitori pe structură metalică sau pe structură de lemn.
- URSA SF 34 GEMINI – saltea autoportantă de vată minerală pentru izolarea termică și fonică a acoperișurilor înclinate, mansardelor, podurilor, tavanelor și pereților pe structură din lemn.
Exemplu de izolare termică și fonică a planșeului unei case de lemn
1 – OSB (1,5 cm), în 2 straturi, tip dală flotantă
2 – Folie barieră împotriva vaporilor
3 – Izolație URSA TSP (plăci de mare densitate, pentru pardoseli)
4 – OSB (2 cm)
5 – Grinzi de lemn pentru susținerea planșeului
6 – Izolație URSA SF 34 – între grinzile planșeului
7 – OSB (1,2 cm)
8 – Profile metalice pentru susținerea plăcilor de gips-carton
9 – Folie barieră împotriva vaporilor
10 – Plăci de gips-carton
Pentru termoizolarea planșeului între grinzi avem mai multe variante de la URSA Glasswool. În primul rând, sunt saltelele din vată minerală de sticlă SF 32, SF 34, SF 38, DF 40 Gemini, cu caracteristici tehnice și forme de prezentare adaptate numeroaselor particularități ale unui proiect. Acestea pot fi folosite și în cazul unui pod nelocuit sau al unei mansarde.
Pentru izolarea peste planșeu, este recomandată folosirea plăcilor din vată minerală de sticlă de mare densitate URSA TSP, care pot fi aplicate sub o șapă flotantă armată, dar și sub o dală flotantă de OSB, așa cum se vede în schema de mai sus. URSA TSP are rolul de a proteja spațiile unui imobil de zgomotele de impact provenite de deasupra (pași, obiecte căzute pe pardoseală, mutarea unor obiecte, încălzire în pardoseală etc.). Bineînțeles, beneficiarii se bucură și de faptul că pierderile de căldură sunt reduse considerabil, chiar și cu un strat de câțiva centimetri grosime. În cazul în care desupra este un spațiu mai slab încălzit, facturile pentru climatizare sunt mult mai mici.
URSA TERRA este o vată minerală specială pentru aplicațiile cu cerințe ridicate de izolare termică și mai ales fonică, putând fi utilizată la pereți exteriori, pereți de compartimentare, planșee și tavane. Întrucât produsele rigide scad eficiența fonoabsorbției, TERRA a fost concepută astfel încât să aibă o rigiditate dinamică scăzută. În plus, are o rezistență la fluxul de aer de circa 5 kPa·s/m2, valoare care asigură o fonoabsorbție optimă. Astfel, produsele URSA TERRA pot fi utilizate cu rezultate deosebite pentru izolarea fonică la zgomotele aeriene, izolarea fonică la zgomotele de impact și controlul reverberației între încăperi. TERRA 68Ph reprezintă plăci hidrofobizate de vată minerală care pot fi folosite cu maxim succes la casele de lemn, inclusiv pentru fațade ventilate sau în sistemele cu pereți dubli.
URSA România SRL
021 269 0663
assistance.romania@ursa.com
www.ursa.ro