Vom vorbi aici despre domeniul cu totul special al întreținerii unei clădiri, respectiv despre sistemele de ștergătoare. Rolul lor este neglijat de mulți administratori de clădiri, care ajung să constate în timp că facturile pentru cleaning sunt cam mari, sau că serviciul intern destinat acestei activități este ineficient. Mai mult, pardoselile se deteriorează într-un ritm greu de înțeles pentru neinițiați. De fapt, lucrurile sunt foarte simple. Vom detalia în continuare.
În orice domeniu, eficiența fără o investiție minimă inițială este imposibilă, iar noi trecem printr-o perioadă în care „eficiență” este un cuvânt la ordinea zilei, mai ales în privința cheltuielilor de întreținere a unei clădiri. În acest context, scăderea costurilor poate veni din zone neașteptate, precum domeniul cleaningului, unde sintagma “mai bine previi decât să tratezi” este pe deplin valabilă. Un sistem de ștergătoare bine gândit, dimensionat la nevoile reale ale unui imobil (clădire de birouri, magazin, hotel, spital, școală, instituție etc.) va reduce eforturile de întreținere a curățeniei, întrucât circa 80% din praful existent într-o clădire este adus pe tălpile pantofilor. Ei bine, 90% din acest praf poate fi oprit la intrare sau colectat în anumite puncte de trafic intens cu ajutorul sistemelor repective. Au fost situații în care unii beneficiari și-au prelungit perioada dintre două curățenii generale de la 2 la 5 săptămâni, în urma montării unor bariere de praf. Nu vom uita faptul că micile particule abrazive (praf, nisip, noroi, pietricele) contribuie în mod decisiv la uzura pardoselilor, ca și detergentul folosit excesiv în procesul de curățenie. Aceleași particule menționate anterior, împreună cu apa, sunt potențiale cauze pentru accidente.
Iată așadar câteva aspecte care, adăugate economiei din zona de cleaning, devin argumente pentru amenajarea unei arii dedicate opririi murdăriei înainte de intrarea în imobil. Trebuie specificat că ne raportăm la produse profesionale, nu ne referim la un simplu grătar metalic sau la o mochetă supusă “reconversiei profesionale”, așa cum vedem că ne întâmpină deseori la intrările unor clădiri de la care așteptările sunt mai mari. Ne referim la dispozitive care pot fi obținute în urma unei comenzi personalizate, conform dimensiunilor necesare, cu un design specific. Personalizarea poate fi continuată și cu o siglă, mesaj, denumire etc., care să-i întâmpine pe cei care intră în clădire.
Conceptul zonal
Zona 1: Intrarea în clădire, partea exterioară – curăță murdăria, noroiul, umezeala, înainte de a intra în clădire
Zona 2: Intrarea în clădire, partea interioară – reține praful și mizeria înainte de a ajunge în interiorul clădirii
Zona 3: Zonele de trecere, inclusiv recepția – curăță și usucă tălpile pantofilor și roțile cărucioarelor dincolo de zona 2; de asemenea, previne transportul murdăriei în interiorul clădirii, de exemplu de la un atelier la birouri
Zona 4: Zonele vizate, de trafic, precum ascensoarele, automatele de băuturi, obiective de alimentație publică – bariera de praf în aceste zone previne deteriorarea acoperitoarelor de podea în cazul în care murdărirea este inevitabilă
Ca sisteme constructive, există o multitudine de variante. În primul rând, avem componentele de bază:
- Perii sau casete cu perii
- lamele de cauciuc profilat
- raclete de aluminiu
- mochetă buclată
- covor ștergător
Între aceste componente, se pot face diverse combinații, în funcție de rolul zonei respective în procesul de oprire a murdăriei. De exemplu:
Pentru zona 1 (particule grosiere)
- casete de perii
- lamele de cauciuc
- lamele de cauciuc alternate cu raclete de aluminiu
- lamele de cauciuc alternate cu perii
Pentru zona 2 (praf)
- mochetă buclată
- mochetă buclată alternată cu perii (eventual casete de perii)
- mochetă buclată alternată cu raclete de aluminiu
Pentru zona 3 (umezeală)
- covoare cu diverse texturi și orientări ale fibrelor, cu putere mare de absorbție a apei
Condiții pe care trebuie să le îndeplinească sistemele de ștergătoare:
- a) Să rețină cât mai mult din murdăria, praful, pietrele și umezeala la intrarea în clădire/incintă
Când vizitatorii trec peste ștergătoare, deosebit de importante sunt prima barieră, care trebuie să oprească praful și murdăria, respectiv a doua care reține umezeala. Conceperea sistemului pe zone de acumulare a materiilor nedorite este de un real folos.
- b) Să aibă dimensiuni și forme potrivite locației
Barierele scurte pot fi ocolite sau traversate fără un efect real, prin urmare trebuie desfășurate pe o distanță suficientă, astfel încât cel care intră să pășească de câteva ori pe fiecare componentă. Cu cât mai mulți pași, cu atât mai bine!
- c) Să blocheze mizeria, praful, pietricelele, umezeala adânc în interior
Odată ce bariera și-a făcut datoria, murdăria și apa nu trebuie văzute din exterior. O barieră eficientă va menține toate acestea în interior, departe de suprafața de călcare. Una de slabă calitate va menține murdăria la vedere, permițânt următorului trecător să o ducă în interiorul clădirii. Grosimea sistemului este, prin urmare, un criteriu de evaluare.
- d) Să-și păstreze tot timpul aspectul curat, nedeteriorat
În timpul perioadelor cu vreme rea, limitele sistemelor de ștergătoare sunt testate la maximum. Cele de slabă calitate vor arăta după scurt timp murdare și imbibate cu apă. Cele de calitate premium își vor păstra aspectul curat pe tot timpul zilei.
- e) Să fie ușor de curățat
Barierele necesită la rândul lor o curățare. Accesul rapid la murdăria depozitată în cuvele de dedesubt, posibilitatea de a o îndepărta rapid, eventual cu mijloace moderne (aspiratoare, jet de apă), cam acestea sunt cerințele pentru niște ștergătoare eficiente.
- f) Să fie rezistente la uzură
Aici sunt importante calitățile materialelor folosite pentru montaj, indiferent că vorbim de cauciuc, mochetă, PVC, aluminiu, oțel sau alamă. Elementele metalice au, pe lângă rolul de racletă, scopul de a susține sarcini deosebite, precum cărucioare cu marfă sau scaunele cu rotile. Tot la acest capitol trebuie ținut cont de temperaturi (zonele de exterior vor fi supuse la extreme termice care le pot afecta în timp, mai ales când sunt expuse direct la soare).
- g) Să aibă un aspect plăcut
Cadrele de montaj, personalizarea din zona de absorbție a umidității, culorile zonelor de mochetă, formele deosebite pe care le pot lua în ansamblu – iată câteva detalii cu care se poate “jongla” estetic. Revenim aici asupra rezistenței la uzură, care poate însemna și menținerea unui aspect plăcut.
Pentru a scăpa de murdărie, se cere parcursă o distanță de minimum 2,1 m, dar recomandarea experților ne indică distanța de 6 m, pentru o eficiență semnificativă. Această ultimă dimensiune permite curățarea mizeriei, absorbția umezelii, dar previne și riscul alunecării pentru restul pardoselilor. Distanța optimă de 6 m poate fi atinsă combinând produse pentru 2 sau 3 zone (prin achiziționarea sistemului complet, la dimensiuni optime, există și avantaje de ordin economic, obținând un preț mai mic pe metrul pătrat de suprafață acoperită).