O pardoseală din cărămizi vechi dă un aspect deosebit camerei, amintind de cramele de odinioară. Cea prezentată de noi, dincolo de aspectul agreabil, implică și valențe de sustenabilitate, aspect important mai ales în zilele noastre când tema este de atâta actualitate.
Proiectul prezentat în paginile de față privește un demisol, în care înainte vreme se găsea rezervorul de păcură al casei. Acesta a fost dezafectat și înlăturat complet, iar proprietarii și-au pus problema folosirii reale a acestui spațiu, renovându-l așadar din temelii. La pardoseală au decis realizarea unei variante creative, și în egală măsură sustenabilă – folosind în acest scop cărămizile vechi existente pe șantier. Rezultatul este o amenajare deosebită, care atrage toate privirile și rezolvă în același timp o serie de probleme de ordin tehnic. Să le luăm pe rând.
Situația de pornire
Spațiul în discuție, situat la demisol, avea cote ale pardoselilor diferite între cele 2 camere, deoarece într-una se găsea amintitul rezervor de păcură al casei, de mari dimensiuni. Încăperea destinată acestuia era mai coborâtă cu o treaptă, în termeni reali însumând cca 25 cm. Se impunea pe cât posibil desființarea acestei trepte, știut fiind că această situație este de evitat din rațiuni de siguranță la pășire. În același timp, accesul în baie se făcea din această cameră și era de dorit o mascare a instalațiilor aferente, pe cât posibil. Soluția a constat în realizarea pardoselilor celor două spații astfel încât ca aspect să dea o impresie de tot unitar, dar să se rezolve și problemele impuse de diferența de cota amintită. S-a ales realizarea pardoselii din camera cu destinație de dormitor folosind klinker, zona sufrageriei fiind acoperită cu cărămizile vechi existente pe șantier.
Cu acest prilej a fost egalizat și nivelul acestui spațiu, cărămizile fiind montate pe o șapă de ciment destul de groasă.
Pregătirea cărămizilor și montajul pardoselii
Întâi, cărămizile existente au fost alese așa încât să aibă o formă completă, fără colțuri sparte și apoi curățate de vechiul mortar. În final au fost spălate cu apă. Camera unde urmau a fi montate a fost eliberată de țevile vechii instalații cu păcură, iar spațiul suport măturat. Montajul propriu-zis a început de la cel mai vizibil perete al camerei, pentru a avea rânduri întregi în zonele expuse dar și pentru a lucra fără a se călca ulterior
pe cărămizile proapăt montate. În prima zi s-au montat doar câteva rânduri, pentru a se fixa punctul de pornire adecvat. Fiind vorba de un montaj pe șapă de ciment semiuscată, la finalul fiecărei zile de lucru cărămizile montate au fost udate abundent, în vederea unei prize cât mai bune.
După montarea întregii pardoseli din cărămizi, acestea au fost rostuite și, ulterior, după întărirea materialului, toată suprafață camerei a fost șlefuită.
În final, spațiul nostru situat la demisol a devenit unul deosebit de atractiv, un rol important în această reușită fiind jucat tocmai de rezolvarea creativă a pardoselilor, folosind klinker și cărămizi vechi.
Aspecte de avut în vedere la montaj
Montajul începe de la cel mai vizibil perete al camerei, pentru a avea rânduri întregi. În prima zi se pun doar câteva rânduri, iar la finalul zilei cărămizile montate se udă.
A două zi se continuă aplicarea, avansând cu pardoseala spre ieșirea din cameră, pentru a evita să călcați pe cărămizile proaspăt montate. La finalul fiecărei zile suprafața montată este udată.
Cele mai solicitante sunt zonele oblice ale camerei. În atare porțiuni fiecare cărămidă se va debita manual.
Nivelul întregii pardoseli trebuie calculat dinainte, așa încât la zona de acces în cameră să se realizeze o trecere firească, fără să mai existe treapta inițială. Acum cele două zone cu acoperiri diferite sunt la același nivel.
După montarea pardoselii din cărămizi acestea se rostuiesc și după întărire se șlefuiește toată suprafața camerei.
În camera învecinată s-a montat pardoseală din klinker, cu dimensiuni și cromie similară.